Pentru ce vin ISPITELE în viața noastră

Ispitele ne arată așa cum suntem, căci felul în care reacționăm la ele spune totul despre nivelul nostru duhovnicesc.

Oamenii trebuie să știe că ispitele nu sunt păcate, ci doar instigări la păcat. De aceea nu trebuie să ne fie frică de ele. Însuși Mântuitorul a fost ispitit și ne zice: „Îndrăzniți, Eu am biruit lumea!” (Ioan 16, 33).

Despre ispite si scopul lor in viata noastra

Fiecare va fi ispitit de propriile sale patimi și vicii. Dar cei care se tem de Dumnezeu nu se tem de ispite, căci știe că Domnul îi va izbăvi. 

Dumnezeu nu îngăduie să fim ispitiți mai mult decât putem. Căci „odată cu ispita va aduce și scăparea din ea, ca să puteți răbda” (I Corinteni 10, 13).

Una din pricinile pentru care Dumnezeu îngăduie să fim ispitiți este ca să conștientizăm cât de slabi și neputincioși suntem și să nu mai greșim. Să urâm cu desăvârșire păcatul.

Și cei care au ajuns la nepătimire continuă să fie ispitiți, ca să nu uite slăbiciunea lor și că izbăvirea lor vine de la Dumnezeu.

Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că ispitele care vin asupra noastră ne pun într-o stare de priveghere și de luptă, iar aceasta ne ajută „să dobândim puterea de a deosebi virtutea și păcatul”. 

Astfel, virtutea dobândită prin luptă și durere, să se statornicească în viața noastră.

O altă pricină este dobândirea smereniei. Pentru că pe măsură ce sporim duhovnicește ne pândește ispita mândriei și a îngâmfării.

Sfântul Apostol Iacob spune că ispitele ne pun la încercare credința și răbdarea. Ele au scopul de a ne întări în credință, de a ne lepăda de păcat și de a ne cunoaște propria neputință și micime.

____________________________

Surse:

1. Maxim Mărturisitorul, Capete despre dragoste, suta a doua, Filocalia, cap. 67, p. 80: http://ziarullumina.ro/ispitele-nu-ne-fac-vulnerabili-ne-arata-cum-suntem-de-fapt-58392.html

2. Urcuș spre Înviere, Cum să reacționăm în cazul în care avem ispite? https://www.urcusspreinviere.ro/1384/cum-sa-reactionam-in-cazul-in-care-avem-ispite/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.