Dumnezeu aude și gândul și cuvintele noastre, dar și dorințele pe care nu știm să le formulăm în cuvinte

Mai înainte ca noi să cerem ceva, Dumnezeu știe că avem nevoie de ele, spune Mântuitorul. De aceea nu trebuie să ne îngrijorăm niciodată peste măsură cu privire la soarta noastră.

Chiar și în cele mai dificile situații, Dumnezeu găsește o soluție pentru problemele noastre. Singura condiție ca Dumnezeu să asculte dorințele noastre este să avem inima smerită, blândă și încălzită de focul rugăciunii.

Parintele Rafail Noica

„Dumnezeu aude și gândul și cuvântul omului, dar aude de multe ori și dorințe pe care omul nici nu știe să le formuleze în cuvinte”, spune foarte frumos Părintele Rafail Noica.

Aceste dorințe lăuntrice sunt de fapt o rugăciune nerostită, un suspin pe care Dumnezeu îl aude. Rugăciunea nu este numai citirea unor cărți sau momentele de petrecere în Biserică.

Din orice situație putem face o rugăciune. Orice clipă a vieții noastre trebuie transformată în rugăciune. Starea în care ne aflăm trebuie să devină o rugăciune.

De pildă, dacă suntem triști, să vorbim cu Dumnezeu, să-I spunem necazul nostru. Dacă suntem descumpăniți, să ne deschidem inima spre Dumnezeu și vom primi credință și nădejde.

„Și ori de câte ori se ivește prilej pentru rugăciune, e bine de spus un cuvânt cât de mic, ori un gând, cât de mic ar fi el”. Pentru că Dumnezeu caută spre cel care, în taina sufletului său, se roagă cu smerenie.

Părintele Rafail spune că cei care au primit binecuvântare să spună rugăciunea inimii „Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!”, să se roage așa cât mai des.

Iar cei care nu au această binecuvântare, să folosească fiecare moment al vieții lor pentru a vorbi cu Dumnezeu.

„Orice clipă a vieții noastre este un prilej de rugăciune”. Avem o greutate? Să cerem ajutor Domnului. Suntem într-o primejdie? Să cerem ajutor și apărare de la Domnul. Am păcătuit? Să ne deschidem inima și să ne spovedim Domnului în clipa aceea, chiar înainte să putem veni la preot și să ne spovedim și de la epitrahil să luăm darul tămăduirii”.

Nu numai pentru noi înșine ne putem ruga astfel, ci și pentru semenii noștri.

„Vedem că cineva din frații noștri s-a smintit sau a greșit? Așa cum noi nu vrem să pierim în păcatul nostru, și pentru fratele nostru să ne rugăm, să nu ne smintim de ce a făcut, ca Domnul să-l miluiască, fiindcă este scris: „Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Matei 22, 39).

___________________________________________

Sursă: Celălalt Noica – Mărturii ale monahului Rafail Noica însoțite de câteva cuvinte de folos ale Părintelui Symeon, Editura Anastasia, 2005, pp. 91-92: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/orice-clipa-vietii-noastre-este-un-prilej-de-rugaciune

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.