Cum să se roage o femeie măritată – Sfântul Teofan Zăvorâtul

Într-o scrisoare adresată unei femei căsătorite, Sfântul Teofan Zăvorâtul o sfătuiește pe aceasta să se roage fără lenevire, să-și facă pravila de rugăciune mai cu seamă dimineața, pentru ca în tot restul zilei să aibă imprimată prezența lui Dumnezeu.

Oricât de obosiți am fi, nu trebuie să ne rugăm cu plictisire. Pentru aceasta, nu-i nevoie să facem rugăciuni prelungi.

Rugaciunea femeii maritate

„Rugați-vă puțin, însă așa cum trebuie, după toată rânduiala rugăciunii. Dacă întârziați cu trei minute acolo unde vă grăbiți să ajungeți, nu este mare lucru! Așadar, rugați-vă neapărat aceste trei minute dimineața, în atare caz, n-aveți de ce vă apuca să citiți rugăciuni după carte sau pe dinafară… rugați-vă cu propria gândire și propriile cuvinte”.

Un mod folositor de rugăciune este cel izvorât din necesitățile cele mai grabnice și urgente. Acest fel de rugăciune sinceră ajunge mai repede la Dumnezeu, căci El caută la inimă, și nu la vorbe.

„Puneți-vă în fața lui Dumnezeu… Dumnezeu este aproape și de dumneavoastră, măcar că dumneavoastră puteți fi departe de El cu gândul și cu simțămintele: apropiați-vă de El atât cu unul, cât și cu celelalte…”

Dimineața, când ne trezim din somn, primul gând trebuie să se înalțe la Dumnezeu, în semn de recunoștință că ne-a păzit în vremea somnului și ne-a dat să vedem din nou lumina Lui și să mai trăim o vreme.

„Cereți de la El binecuvântare pentru treburile zilei care începe, ca să vă arate pe cele bune și să vă ferească de cele rele”.

Ne putem ruga și Sfântului Înger Păzitor, și Maicii Domnului și tuturor puterilor cerești și tuturor sfinților.

„Chemați-o pe Maica Domnului, chemați pe îngerul păzitor, pe sfânta a cărei nume îl purtați și pe toți sfinții”.

În rugăciunile noastre particulare nu trebuie să-i uităm pe cei de aproape și pe cei de departe: pe rude, pe prieteni, pe cunoscuți, pe cei adormiți.

„După aceea, încredințați-vă voii lui Dumnezeu, mergeți la treburile pe care le aveți, străduiți-vă în tot chipul să nu uitați că înaintea feței lui Dumnezeu umblați…”

Putem acorda mai mult timp rugăciunii seara, când putem citi și din cărți, spune Sfântul Teofan.

____________________________

Sursă: Logos, „Sunteţi soţie, mamă, stăpână a casei, în datoriile legate de aceasta stă mântuirea Dumneavoastră”: http://logos.md/2013/08/07/sunteti-sotie-mama-stapana-a-casei-in-datoriile-legate-de-aceasta-sta-mantuirea-dumneavoastra/

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.