GRIJA excesivă pentru nevoile vieții este semnul omului NECREDINCIOS și mic la suflet

Omul care își face griji prisositoare pentru bunurile materiale sau chiar pentru nevoile zilnice arată că este slab în credință. Fruntea lui este permanent îngândurată, iar inima plină de tulburare.

Sfinții Părinți spun că pe cât se înmulțesc proprietățile și bunurile acumulate, pe atât se înmulțesc necazurile și grijile. Cu cât mai multe are un om, cu atât mai tulburat este sufletul său.

Grijile excesive

Una din cauzele majore ale suferinței în lume este preocuparea exagerată pentru propriul sine. Dumnezeu a spus că se îngrijește de noi până la cele mai mici detalii, și vedem aceasta în fiecare zi.

Omul însă, suferă pentru nu își pune nădejdea în Dumnezeu, ci vrea să le facă pe toate singur. Se încrede doar în propriile forțe și de aceea are parte de cumplite căderi și eșecuri, care îl pot duce la o stare teribilă de deznădejde.

„Așa cum cel bolnav se cunoaște după culoarea feței, la fel și cel pătimaș după deznădejde”.

Cu cât ne lipim inima de bunurile acestei lumi, cu atât mai mult vom suferi. Iată ce spun Sfinții Părinți:

„Este mai bine să disprețuim toate câte nu sunt ale noastre, adică cele vremelnice și trecătoare, și să le căutăm pe ale noastre, adică cele nestricăcioase și veșnice”.

Se cuvine așadar să ne îngrijim nu numai de confortul nostru în această lume, ci și de locașul nostru din cer, care va fi pe măsura faptelor noastre bune și a curăției inimii.

Când vom pricepe că toate cele ale lumii sunt trecătoare, vom înțelege scopul nostru pe pământ și ne vom preocupa mai mult de dobândirea vieții veșnice. Și pe măsură ce ne vom elibera de patimi și vicii, ne vom elibera și de suferință.

„Cel care a biruit patimile a biruit și durerea. Cel care este învins de patimi nu va scăpa de legăturile durerii”.

Grija zilei de mâine se adaugă la greutatea zilei de azi și așa omul își împovărează singur viața. „Ajunge zilei răutatea ei“, ne spune Mântuitorul. Să lăsăm viitorul în seama lui Dumnezeu, și să trăim prezentul cu mulțumire și smerenie, și toate grijile noastre inutile vor dispărea.

 

________________________________

Sursă: Glasul Sfinților Părinți, Editura Egumenița, 2008, p. 35: https://doxologia.ro/editorialistii-bisericii/viata-fara-teama-zilei-de-maine

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.