„De vom primi suferințele cu răbdare și mulțumire, ne vor aduce mare folos duhovnicesc, spre mântuirea sufletului” – Părintele Cleopa

Suferința a intrat în lume din momentul în care primii oameni, Adam și Eva au încălcat porunca lui Dumnezeu și au mâncat din fructul oprit.

De atunci omul a început să simtă consecințele îndepărtării de Dumnezeu: durerea, tristețea, lipsa harului, moartea și alte efecte ale păcatului.

Suferinta aduce mantuire

Vedem lesne că pe măsură ce se înmulțesc păcatele și răutățile în lume, se înmulțește și suferința. Căci sub dulceața efemeră a fiecărei patimi sau viciu se ascunde un șarpe veninos.

Toate suferințele din lume sunt urmarea căderii omului din Rai și din harul divin. Ascultarea de diavol și nu de Dumnezeu aduce cele mai grozave suferințe ale trupului și sufletului.

Bolile, sărăcia, foametea, cutremurele, războaiele, morțile năprasnice – toate acestea sunt consecințe ale păcatelor.

Trebuie însă să știm că „suferința, de orice fel ar fi ea, ne este rânduită de Dumnezeu, Tatăl nostru Cel ceresc, spre mântuire, iar nu spre osândă veșnică”, spune Părintele Cleopa.

Dumnezeu nu caută numaidecât bunăstarea noastră fizică sau materială, ci salvarea sufletului, care e mai de preț decât toate comorile acestei lumi. De aceea unii pătimesc boli cumplite pe pământ, ca să-și ispășească păcatele.

Încercările pe care le Dumnezeu le trimite asupra omului au un rol pedagogic nevăzut. Ele se fac prilej de curățire și vindecare pentru cei care le primesc cu credință și cu inima smerită.

„De vom primi toate suferințele cu răbdare și mulțumire, ne vor aduce mare folos duhovnicesc, spre mântuirea sufletului”.

Cei încercați cu multe suferințe, care rabdă cu smerenie, se mântuiesc mai ușor. Sunt mai întăriți în credință și în ispite, și stau mai aproape de Dumnezeu.

Vom scăpa de suferință atunci când ne vom debarasa de patimi și vom lepăda păcatul care ne desparte de Dumnezeu.

„Grija noastră, a creștinilor, este să părăsim păcatele, să ne împăcăm mereu cu Dumnezeu și să avem frică de Dumnezeu, smerenie și răbdare, și atunci toate suferințele noastre se vor împuțina și ne vor fi de mare folos spre mântuire”.

Dar cei care nu vor să se pocăiască și să își îndrepte viața după poruncile lui Dumnezeu, suferința lor se va prelungi și pe lumea cealaltă.

_________________________________

Sursă: Sfaturi Ortodoxe, Părintele Ilie Cleopa, Convorbirea a sasea, Despre suferinta, ispite, vrajitorie: https://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri7.htm

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.