„Cel ce vorbește de rău mănâncă suflet de om” – Sfântul Ioan Gură de Aur

Pentru păcatul vorbirii de rău omul nu-l poate învinui pe altul, pentru că singur îl săvârșește, cu gura lui. Căci din prisosul inimii grăiește gura, spune Domnul.

Din vistieria inimii sale scoate omul cele bune sau cele rele. Sfântul Ioan Gură de Aur aseamănă vorbirea de rău uciderea morală sau sufletească.

Sfantul Ioan Gura de Aur

„N-ați înfipt dinții în carnea altuia, ci i-ați înfipt bârfirea în suflet, ați sfâșiat prin relele voastre judecăți, ați pricinuit mii de rele – și vouă înșivă, și celui bârfit și multor altora”.

Vorbirea de rău vatămă nu numai pe cel bârfit, ci și pe cel care bârfește. Nu ne dăm seama cât de mult rău pricinuiesc bârfele celor din jur, care ascultă.

„Defăimând pe aproapele, ați înrăit pe cel ce vă ascultă”. Vorbirea de rău îl atrage repede în păcat pe cel care are această patimă, iar pe cel drept îl ispitește.

Nu se cade să vorbim de rău nici când avem dreptate iar cel vizat este vinovat. Ce ne privește pe noi greșeala altuia?

„Chiar dacă veți spune adevărul, vorbind de rău de altul, tot greșeală este. Fariseul din evanghelie spunea adevărul, vorbind rău de vameș, dar aceasta nu-i aducea nici o acoperire”.

Mergând și mai departe, Sfântul Ioan Gură de Aur îi mustră și pe aceia care ascultă pe bârfitori și prin asta se fac părtași la păcatul lor.

Să luăm aminte la Proorocul David, care zice: „Pe cel ce clevetea în ascuns pe vecinul său, pe acela l-am izgonit”. (Ps. 100, 6)

„Ziceți aproapelui vostru: Vreți să dați cuvânt de încuviințare cuiva sau să-i aduceți laudă? Iată deschid urechile mele ca să vă primesc cuvintele, ca pe o bună mireasmă. Ci, de vreți să spuneți de rău, nu mai las cuvintele să intre, căci nu pot primi gunoiul și tina”.

Nu ne folosește la nimic să aflăm că unul sau altul este rău sau păcătos, nici să fim iscoditori.

Sfinții Părinți ne învață încă să acoperim greșeala fratelui cu mantia dragostei noastre, și nicidecum să o arătăm celorlalți.

„Să ne îndeletnicim cu treburile noastre, căci vom avea de dat socoteală de greșelile noastre”.

Se cuvine să dăm mai multă atenție vieții noastre și propriilor noastre fapte, căci de ele vom da seama la Judecată.

____________________________

Sursă: Logos, Neajunsurile bârfirii: http://logos.md/2016/11/15/neajunsurile-barfirii/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.