Pe cel ce ne jignește trebuie să-l iertăm din toată inima – Sfântul Serafim de Sarov

Acest sfat vine de la un mare sfânt al vremurilor noastre. Sfântul Serafim de Sarov ajunsese la o stare atât de înaltă, încât ființa sa radia numai pace și blândețe, și pe toți îi întâmpina cu cuvintele „Bucuria mea!„.

Porunca de a face bine vrăjmașilor nu a fost însă dată de oameni, ci de Dumnezeu.

Sfantul Serafim de Sarov

Mântuitorul ne-a învățat să spunem rugăciunea „Tatăl nostru”, care cuprinde în câteva cuvinte, învățături profunde despre viață și relația noastră cu Dumnezeu și cu semenii noștri.

„Și ne iartă nouă greșelile, precum și noi iertăm greșiților noștri”, zicem spre finalul acestei rugăciuni.

Propria noastră iertare atârnă de capacitatea noastră de a-i ierta pe semenii noștri care ne greșesc.

A ierta nu este un lucru al firii căzute, ci al omului nou, dezrobit de practicile Vechiului Testament – „ochi pentru ochi și dinte pentru dinte” și luminat de noua poruncă pe care ne-a adus-o Mântuitorul:

„Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul”. (Ioan 13, 34)

Sfântul Serafim de Sarov spune că nu este suficient să ne înfrânăm mânia și dorința de răzbunare față de cei care ne jignesc, ci trebuie să-i iertăm cu toată inima.

„Pentru orice jignire, ori de ce fel ar fi ea și de la oricine ar veni, nu numai că nu se cade să ne răzbunăm, ci dimpotrivă, pe acela ce ne jignește trebuie să-l iertăm din toată inima, chiar dacă el s-ar împotrivi la aceasta”.

Prin atitudinea noastră pașnică și împăciuitoare îi vom ajuta pe cei care ne-au jignit să se îndrepte.

„Nu se cuvine să ții în inima ta, cu voință și cu știință, ură sau dispreț față de aproapele tău care te dușmănește, ci trebuie să te silești a-l iubi din toată inima ta”.

Și chiar mai mult decât atât, să nu răspundem cu rău pentru rău, ci să ne purtăm cu bunătate, ca astfel să-l aducem la pocăință.

„Să-i faci chiar bine, urmând învățăturii Domnului nostru Iisus Hristos: „Iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine celor ce vă urăsc pe voi”.

Și iarăși ne sfătuiește de bine Domnul zicând: „Rugați-vă pentru cei ce vă supără și vă prigonesc”. (Matei 5, 44).

Aceste învățături nu au alt scop decât păstrarea păcii lăuntrice și cultivarea iubirii.

Astfel, spune Sfântul Serafim, „de ne vom sârgui pe cât ne vor ajuta puterile, să îndeplinim toate acestea, atunci putem nădăjdui că în curând va străluci dumnezeiasca lumină în sufletele noastre, deschizându-ne calea Ierusalimului celui de sus”.

_________________________________

Sursă: Sfântul Serafim de Sarov: sfantulserafimdesarov.wordpress.com/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.