Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel: Pescarii de Oameni
Nimeni după Mântuitorul Hristos nu s-a jertfit atât de mult precum ucenicii Săi, apostolii pe care Dumnezeu i-a sfinţit în ziua Cincizecimii, făcându-i purtători de Duh Sfânt, trimiţându-i ca nişte oi de junghiere în mijlocul lumii, răspândind învăţătura cea nouă a Evangheliei.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, precum şi toţi ceilalţi ucenici, sunt vânători ai iubirii prin care Dumnezeu a întins mrejele Lui de mântuire asupra noastră. După ce Iisus i-a chemat la Sine, aceştia au lăsat toate şi au mers după El, suferind foame şi sete, arşiţă şi frig, furtuni şi primejdii, prigoane şi bătăi cumplite, ură şi răutate, îndurându-le pe toate până la moarte pentru luminarea lumii.
Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti tu pe Mine?
Sfântul Apostol Petru a fost piatra pe care Dumnezeu a zidit biserica Sa pe pământ. Acesta era fratele Sfântului Apostol Andrei – Cel întâi chemat, şi provenea din micul orăşel Betsaida.
Înainte de a-l chema Iisus la apostolie, Sfântul Petru se numea Simon şi era un om simplu. Înainte de a deveni pescar de oameni, sfântul Petru era pescar pe mare şi ducea o viaţă cu mari lipsuri şi neajunsuri. Dar lăsând mrejele şi corăbiile, familia şi vechile obiceiuri, a urmat pe Mântuitorul.
Deşi s-a lepădat de Iisus în vremea patimilor Sale, Mântuitorul l-a iertat, făcându-l pe el cel mai mare dintre apostoli. A propovăduit Evanghelia în Iudeea, Antiohia şi Pont, în Capadocia, Asia şi Bitinia, ajungând până la Roma. Aici a făcut multe minuni, biruindu-l pe Simon vrăjitorul.
Din porunca împăratului păgân Nero, Sfântul Apostol Petru a fost răstignit pe cruce, cu capul în jos, aşa cum el însuşi a dorit, proslăvindu-L prin aceasta pe Hristos şi răscumpărându-şi trădarea.
Însuşi Mântuitorul i-a prezis lui Petru cu ce fel de moarte are să moară, spunându-i că atunci când va îmbătrâni, îşi va întinde mâinile, şi alţii îl vor încinge şi îl vor duce acolo nu va voi.
Despre Sfântul Apostol Petru se spune că avea chipul alb, cărunt la arătare, drept la stat şi înflăcărat cu râvnă dumnezeiască împotriva tuturor nelegiurilor. Era iertător şi milostiv cu cei care arătau pocăinţă, şi mustrător cu cei lipsiţi de dreptate.
Saule, Saule, pentru ce Mă prigoneşti?
Sfântul Apostol Pavel a fost vas ales de Dumnezeu să întoarcă pe păgâni la credinţa cea adevărată, să înfrunte tirani, împăraţi, zei, şi pe cei mai mari înţelepţi şi foilozofi ai lumii.
Mai înainte să fie chemat la apostolat, Sfântul Pavel se numea Saul şi era unul din prigonitorii creştinilor. Ba încă a făcut parte din ceata celor care l-au ucis cu pietre pe Ştefan, întâiul mucenic.
Pe când călătorea el ziua spre Damasc, o lumină orbitoare l-a răpus de pe cal, orbindu-i ochii, ţintuindu-l cu faţa la pământ. Şi un glas din cer s-a auzit asupra lui.
Era Însuşi Mântuitorul care l-a întrebat: Saule, Saule, pentru ce Mă prigoneşti? De atunci, Saul a fost trimis la Apostolul Anania pentru a-l învăţa pe el Evanghelia şi pentru a-l boteza în numele Sfintei Treimi.
Aşa a devenit Saul Sfântul Pavel, vas ales al Mântuitorului, întraripându-se cu aripile duhului sfânt spre propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu în toată lumea, numindu-se apostolul neamurilor.
Sfântul Pavel are cele mai frumoase cuvântări despre Dumnezeu şi despre Duhul Sfânt. Epistolele Sfântului Apostol Pavel se regăsesc în Noul Testament, la Faptele Apostolilor, şi citesc la fiecare Sfântă Liturghie.
Fericitul Pavel s-a săvârşit tot la Roma, tot din porunca împăratului Nero, tăindu-i-se capul pentru mărturisirea lui Hristos. Se spune că din această sfântă tăiere, a curs lapte şi sânge. Moaştele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel au fost aşezate la un loc, şi aşa şi apar în icoanele bisericilor, într-o îmbrăţişare frăţească, evlavioasă.
Sfântul Apostol Pavel era vesel la chip, cu barba lungă şi pleşuv. Era un om scund, înţelept şi plin de daruri, în special cel al oratoriei sau al vorbirii înţelepte. Aşa a atras pe mulţi la credinţa în Dumnezeu.
Unde se află moaştele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel?
Sfintele moaşte ale Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se află astăzi la Roma. Moaştele sfântului Petru sunt în Basilica Sfântul Petru, iar moaştele Sfântului Pavel sunt în Basilica San Paolo Fuori Le Mura (Sfântul Pavel din afara zidurilor).