Pune deoparte prima oră din ziua ce ți s-a dat și adu-o jertfă lui Dumnezeu de mulțumire – Părintele Arsenie Boca
O zi fără rugăciunea de dimineață este ca o zidire cu o temelie șubredă, care la cele mai mici vânturi și șuvoaie se prăbușește.
Sfântul Ardealului, Părintele Arsenie Boca, spunea că primul gând care trebuie să răsară în mintea noastră îndată ce ne trezim din somn este acela că Dumnezeu ne-a oferit darul unei noi zile.
„Pune deoparte prima oră sau măcar un sfert de oră din ziua ce ți s-a dat, și adu-o drept jertfă lui Dumnezeu într-o rugăciune de mulțumire și de cerere bună”.
Primele cugetări din orele dimineții trebuie să fie pline de recunoștință față de Cel Care ne dăruiește nouă toate, din multa sa iubire de oameni.
Cel ce se silește să se roage în fiecare dimineață va avea, în toate câte va face, harul lui Dumnezeu lucrând împreună cu el.
„Cu cât vei face mai cu osârdie acest lucru, cu atât mai mult îți vei sfinți ziua și te vei îngrădi în fața ispitelor pe care le întâmpini în decursul zilei”.
Părintele Arsenie asemuia rugăciunea de dimineață cu roua care se formează pe plante.
„Cine se roagă lui Dumnezeu de dimineață, cu o cuvenită luare aminte, e mai fericit și mai liniștit tot restul zilei aceleia”.
Rugăciunea pe care o rostim în zori lucrează asupra noastră pe tot parcursul zilei.
„Mintea se ocupă toată ziua cu ceea ce o preocupă de dimineață, ca o piatră de moară care macină în restul zilei grâu sau neghină”.
Dacă ne vom umple mintea încă când ne-am sculat din somn cu gânduri deșarte, cu griji excesive și alte preocupări lumești, toată ziua ne vom simți încărcați, osteniți și lipsiți de tărie duhovnicească.
„Să ne străduim să punem întotdeauna de dimineață grâu, pentru ca vrăjmașul să nu toarne neghină”.
Dar nu numai dimineața trebuie să acordăm atenție rugăciunii, ci și în restul clipelor.
În orice fel de activitate ne-am afla, este bine să strecurăm câte un gând către Dumnezeu, câte un cuvânt de slavă, de mulțumire sau de cerere. În tot ce facem să ne obișnuim să chemăm ajutorul lui Dumnezeu, și toate ale noastre vor fi cu spor.
„Silește-te ca și în mijlocul ocupațiilor să găsești măcar câteva cuvinte pentru ca să te întorci cu gândul și cu rugăciunea plină de evlavie către acela care binecuvântează munca cinstită și dă izbândă lucrului bun”.
________________________
Sursă: Arsenie Boca, Importanţa Rugăciunii – Învăţături Arsenie Boca: https://arsenieboca.info/index.php/rugaciuni/rugaciunea-multumirilor-secreta-pentru-public/86-articole-importante-arsenie-boca/167-importanta-rugaciunii-invataturile-parintelui-arsenie-boca
Sunt sigura de ce se intampla dupa….
Amin
Amin
AMÏN!