Vedeți cât este de plăcut când printre noi se află un suflet blând și pașnic – Starețul Tadei

Părintele Tadei de la Mănăstirea Vitovnița (din Serbia), un mare propovăduitor al liniștii și al păcii, ne-a lăsat sfaturi de o mare importanță pentru sănătatea noastră psihică și spirituală.

Spunea adesea că modul în care gândim are o influență covârșitoare asupra stării noastre de spirit și a întregii vieți.

Staretul Tadei (1914-2003)

„Cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața”.

Când ne aflăm într-o stare de pocăință și smerenie, avem și pace, și liniște, suntem blânzi și buni.

„Vedeți singuri cât este de plăcut, și în societate și pretutindeni, atunci când printre noi se află un suflet blând și pașnic. Iar sufletul neliniștit își dă singur neliniște”.

Starea unui om neliniștit se răsfrânge și asupra celor din preajma sa, provocând astfel și mai mult rău duhovnicesc.

„Neliniștea lui răzbate și în jur, stricând și starea noastră din pricina zbuciumului său, deoarece nu suntem uniți cu Domnul, prin rugăciune neîncetată. De aceea ni se tulbură și pacea lăuntrică”.

Lipsa de rugăciune lasă sufletul și mintea într-o stare de împrăștiere și sensibilitate la atacul duhurilor rele. Diavolii se ostenesc neîncetat să semene vrajbă între oameni și pe cei care îi găsesc fără apărarea rugăciunii, îi ispitesc degrabă spre mânie, ceartă și ură.

„Avem pace atunci când suntem cu Domnul și cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, căci ea ne ajută întotdeauna când o chemăm.

Iată reazemul nostru, care nu se schimbă, care este același în veci, care nu se va depărta de la noi, care va fi cu noi în veac!”

_______________________

Necazurile și greutățile care se abat asupra noastră le simțim atât de acut pentru că încă nu ne-am smerit, spune Părintele Tadei.

„Când sufletul se smerește, și se supune voii lui Dumnezeu, atunci încetează și suferințele și necazurile. Căci atunci și suferințele și pătimirile se fac dragi inimii și sufletului. Căpătăm atunci o cu totul altă înțelegere a vieții”.

Smerenia nu alungă neapărat necazurile, ci le înmoaie, le face mai suportabile, tocmai pentru că sufletul s-a predat pe sine în grija lui Dumnezeu și simte multă nădejde și pace.

Când ne smerim, se schimbă modul în care ne purtăm, modul de a gândi, de a simți, de a ne raporta la viața aceasta. Ne purtăm cu mai multă bunătate și blândețe față de ceilalți. Mintea noastră se umple de gânduri bune și frumoase, și răul și urâtul nu-și mai au loc în noi.

Oricât de mari ar fi greutățile prin care trecem, nu trebuie să renunțăm niciodată la blândețe și la smerenie, după cum ne învață Domnul.

Pe toate trebuie să le privim cu ochi buni pentru că ele ne sunt date sau îngăduite de Dumnezeu spre folosul nostru.

_______________________

Surse:

1. Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița, Cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața, Editura Predania, București, 2010, pp. 154-155: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/linistea-care-nu-se-va-risipi-niciodata

2. Creștin Ortodox, Invataturile staretului Tadei: https://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/invataturile-staretului-tadei-154153.html

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.