RUGĂCIUNEA lui IISUS duce mai repede la mântuire – Sfântul Paisie de la Neamț

Față de toate îndeletnicirile noastre de fiecare zi, rugăciunea este cea mai importantă. Ea este vitală pentru existența noastră în această lume, dar mai cu seamă pentru dobândirea vieții veșnice.

Cel mai mult contează aspectul interior, spune Părintele Sofronie Saharov.

Rugaciunea inimii

„Cel care iubește cel mai mult pe Dumnezeu, cel care se roagă cel mai mult, cel care se silește să împlinească cel mai mult poruncile, acela va fi cel mai aproape de Domnul”, spune Părintele Sofronie Saharov.

Față de toate tipurile de rugăciune, rugăciunea lui Iisus este cea care duce cel mai grabnic la mântuire, spune Sfântul Paisie Velicicovschi de la Neamț.

„Această cale a rugăciunii duce mai repede spre mântuire decât cea a psalmilor, canoanelor ori rugăciunilor obișnuite pentru cărturari”.

Rugăciunea săvârșită cu participarea deplină a minții și a inimii este o rugăciune trăită. Valoarea și foloasele ei nu se compară cu nici o rugăciune scrisă și săvârșită poate, în mod mecanic sau superficial.

Despre puterea acestei rugăciunii și lucrarea ei benefică asupra omului, Sfântul Paisie spunea că „ea repede ajută să primești Harul Sfântului Duh, salvează, clarifică ceea ce este neînțeles, și învață”.

Însă nu oricine se poate ruga astfel. Sfântul Paisie spune că rugăciunea inimii este doar pentru cei avansați. Pentru cei aflați la mijloc este bună cântarea bisericească, iar pentru cei începători, este trebuință întâi de ascultare și multă osteneală.

Starețul spunea aceasta deoarece rugăciunea lui Iisus necesită o minte trează, despovărată de griji. Ea necesită înfrânare, îndepărtare de lume și calm sufletesc.

Prin rostirea acestei rugăciuni în mod repetat, mintea care adăpostește multe gânduri rele, se facă curată și smerită, izvorâtoare de gânduri bune, frumoase și luminoase.

„Această rugăciune trează alungă de la om mulțimea de patimi, îl eliberează de toate mrejele demonilor, de gânduri, de cuvinte și de lucruri, biruie orice dorință naturală, biruie simțurile și scârbele, îl ajută și îl curăță pe om în orice ispită, și ca o sabie de foc, pe toate le taie, căci Dumnezeu este chemat prin numele Lui, Căruia toți se supun”.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!

___________________________

Surse:

1. Sfântul Cuvios Paisie Velicikovski de la Neamț, Crinii țarinei sau Flori preafrumoase adunate pe scurt din Dumnezeiasca Scriptură: http://ortodoxia.me/sfantul-cuvios-paisie-de-la-neamt-rugaciunea-care-te-elibereaza-de-toate-mrejele-demonilor-si-de-toate-ispitele-mare-putere-au-aceste-cateva-cuvinte-spuse-din-toata-inima/

2. Logos: http://logos.md/2017/11/28/rugaciunea-lui-iisus-este-desavarsita/

3. Logos: http://logos.md/2017/12/11/parintele-sofronie-saharov-nu-exista-cariera-in-viata-duhovniceasca/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Rugăciunea mea, de dimineață și până seara este: SFINTE DUMNEZEULE, SFINTE TARE, SFINTE FĂRĂ DE MOARTE, MILUIEȘTE-NE PE NOI!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.