Mai demult, oamenii când se îmbolnăveau, se ungeau cu ulei din candelă, acum candela o au numai de formă – Sfântul Paisie Aghioritul

Părintele Paisie Aghioritul constanta cu tristețe că oamenii de azi nu mai au aceeași evlavie față de cele sfinte precum cei de odinioară.

Creștinii nu mai au acest sentiment profund religios de a îndeplini cu strictețe practicile bisericești și liturgice. S-a pierdut cucernicia, pietatea, religiozitatea, smerenia.

Ulei din candela

Nu se mai comportă cu respect față de cele sfinte, tratându-le la fel ca lucrurile obișnuite. În acest sens, Sfântul Paisie face câteva remarci amare:

„Mai demult oamenii, când se îmbolnăveau, luau untdelemn din candela lor, se ungeau și se făceau bine. Acum candela o au de formă, numai ca să lumineze, iar untdelemnul îl aruncă la chiuvetă atunci când spală candela”.

Probabil că cei mai mulți oameni procedează așa, fie din neștiință, fie din lipsă de timp, fie din lipsă de evlavie.

„O dată am mers într-o casă și am văzut cum gospodina spăla candela în chiuvetă.

– „Unde se duce apa?” am întrebat-o.
– „În canalizare”, mi-a răspuns.
– „Dar, bine”, îi spun, „pe de-o parte iei untdelemn din candelă și îți miruiești copilul cu el atunci când este bolnav, iar pe de altă parte, tot untdelemnul din paharul candelei merge în canalizare? Cum să vină bincuvântarea lui Dumnezeu în casa ta?

Iată cât de mult simț de răspundere trebuie să avem față de cele ale lui Dumnezeu. Nu ne putem purta oricum cu ele. Acest lucru este valabil și pentru anaforă, pentru agheasmă, icoane și alte lucruri duhovnicești de mare importanță pentru viața noastră spirituală.

În casele de azi un lucru sfințit, de pildă hârtia cu care a fost învelită anafora, nu ai unde s-o arunci.

Îmi aduc aminte că acasă la noi nici apa cu care spălam vasele nu mergea la canal. Mergea în altă parte, pentru că și firimiturile sunt sfințite, deoarece facem rugăciune înainte și după masă”.

Hârtia sau șervețelul în care am avut anaforă, la fel și cele cu care ștergem candelele și icoanele trebuie arse, nu aruncate pur și simplu la gunoi.

Din păcate, cei mai mulți dintre noi aruncăm nu doar firimiturile care rămân după masă, ci chiar cantități mari de mâncare. În multe cazuri, nici măcar rugăciune nu se rostește înainte de masă, pentru binecuvântare, și după, pentru mulțumire.

„Toate acestea lipsesc astăzi, de aceea lipsește și harul dumnezeiesc, iar oamenii se demonizează”.

Părintele Paisie ne mai oferă și alte sfaturi cu privire la purtarea cuviincioasă față de cele duhovnicești, îndemânându-se să fim mai cu luare aminte la acestea.

„După Sfânta Împărtășanie, sau după ce luăm anaforă, sau după Sfântul Maslu, este bine să ne ștergem mâinile cu puțină vată udată cu spirt, după care să o ardem”.

Încetul cu încetul, oamenii de azi pierd obiceiurile bune din bătrâni, nemaifiind cine să-i învețe. Se cuvine să fim atenți la tot ceea ce facem în legătură cu cele sfinte. Să nu fim nepăsători și ignoranți.

„Demonizarea în lume de aici începe. Din fericire, mai există câteva femei evlavioase, unele, tinere, iar altele în vârstă, și astfel se mai ține lumea”.

__________________________

Sursă: Sfântul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Editura Evanghelismos

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.