Rugăciune către Sfânta Teodora de la Sihla (7 august)

Sfânta Teodora de la Sihla, pe care creștinii o prăznuiesc în fiecare an pe data de 7 august, este singura femeie din țara noastră care a fost trecută în rândul sfinților.

Numeroase femei poartă numele ei cel vrednic de pomenire. Această „floare duhovnicească a Moldovei” s-a născut în satul Vânători din județul Neamț în jurul anului 1650.

Rugăciune Sfanta Teodora de la Sihla

Deși a fost căsătorită, la insistența părinților ei, Teodora a avut un mare dor, acela de a-și închina viața Mirelui Celui ceresc. Astfel, după moartea părinților ei, a convenit împreună cu soțul ei să se călugărească amândoi.

Sfânta Teodora nu a rămas mult în mănăstire, căci dorul ei după Hristos a îndemnat-o să se retragă în pustietate, unde a petrecut până la sfârșitul vieții sale.

Deși este a noastră, Sfânta Teodora a fost înstrăinată în anii 1828-1834, când sfintele ei moaște au fost duse la mănăstirea Lavra Pecerska din Kiev.

A rămas vie în conștiința poporului român, care o prețuiește ca pe o mare rugătoare și mijlocitoare înaintea lui Dumnezeu și cinstește amintirea ei an de an.

Ne-au rămas peștera și locurile prin care ea a pustnicit, care poartă și acum prezența ei vie. Cei care ajung la Peșterea Sfintei Teodora primesc din pilda vieții ei nenumărate învățături și imboldul sfânt de a se ruga mai mult și de a se nevoi mai mult pentru dragostea lui Dumnezeu.

Troparul alcătuit de Părintele Ioanichie Bălan lasă să se întrevadă câteva crâmpeie din asprimea petrecerii ei în desișul pădurii și din viața ei cea mai presus de înțelegere.

„Cele pământești părăsind, și frigul cel aspru al pustniciei în peșterile schitului Sihla asupra ta luând, te-ai făcut mireasă a lui Hristos, fericită Teodora.

Cu rugăciunea pe îngeri ajungând, cu postul și lacrimile pe diavoli arzând, ai biruit slăbiciunea firii omenești, și pe mulți sihaștri din Carpați întrecând, la cele cerești te-ai mutat, lăsându-ne nouă mângâiere peștera și pilda viețuirii. Sfântă Preacurată Teodora, roagă-te lui Dumnezeu să ne mântuiască sufletele noastre”.

__________________________

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

O, preacuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos ai iubit, și pentru dragostea Lui, în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferi, și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dumnezeu ai sporit.

Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat, și în singurătatea pustiei, cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit; pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit, și pildă sihaștrilor te-ai făcut.

Iar Preabunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a descoperit-o, și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat. De aceea și noi, nevrednicii, cu evlavie și cu credință cerem sfintele tale rugăciuni, și te chemăm:

Roagă-te Preaînduratului nostru Mântuitor, ca și noi, păcătoșii, în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să dobândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin”.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.