În viața de familie nu trebuie să fie loc de ORGOLII – Sfânta Muceniță Alexandra, Împărăteasa Rusiei

Certurile, neînțelegerile, răcirea relațiilor și divorțurile se datorează aproape întotdeauna mândrieiOrgoliul este cea mai mare otravă pentru relațiile dintre oameni, fie ele familiale sau sociale. Acesta seamănă multă vrajbă între oameni, ceartă, ură și răutăți.

Două persoane nu pot sta împreună dacă se bat tot timpul în idei, în cuvinte și fiecare vrea să câștige, să i se dea dreptate.

Familia Romanov (asasinată în anul 1918 de bolșevici)

Sfânta Muceniță Alexandra, soția țarului mucenic Nicolae al II-lea al Rusiei, spunea că în viața de familie nu trebuie să există loc de orgolii.

Nu dreptatea unuia sau altuia trebuie să conteze, ci pacea și armonia familiei. Pentru a păstra buna înțelegere în casă, unul trebuie să lase de la el, să fie îngăduitor, înțelegător cu neputințele celuilalt, și să fie grabnic spre îmblânzire și împăciuire, renunțând la propriile păreri.

Orgoliile trebuie înfrânte prin dispoziția de a accepta părerea celuilalt, prin capacitatea de a ierta și de a cere iertare.

Alexandra Romanov

„Abțineți-vă de la certuri. Nu vă culcați tăinuind în suflet sentimentul mâniei. Niciodată nu trebuie să dați satisfacție sentimentului de orgoliu rănit, și să calculați cu scrupulozitate cine anume trebuie să ceară iertare.

Cei care iubesc cu adevărat, nu se ocupă cu o asemenea cazuistică, ci sunt totdeauna gata și să cedeze, și să-și ceară iertare”.

Iubirea în familie trebuie să fie jertfelnică, și nu egoistă sau pătimașă. Cel care iubește se preocupă de binele celuilalt și caută să dăruiască tot timpul, și nu atât să primească.

Învățăturile Sfintei Alexandra, Împărăteasa a II-a a Rusiei sunt foarte actuale și astăzi, când tot mai multe familii aleg calea divorțului, din cauza neputinței de a renunța la orgoliu și la celelalte patimi sau vicii personale care împiedică buna conviețuire.

„Temeți-vă chiar și de cel mai mic început de neînțelegere sau înstrăinare. În loc să vă abțineți, este rostită o vorbă prostească, nechibzuită – și iată că între cele două inimi care până atunci alcătuiau un întreg, a apărut o mică crăpătură, care se tot lărgește, până când cei doi ajung despărțiți pe veci”.

În asemenea cazuri, problema se poate remedia doar prin smerenie și blândețe.

„Ați spus vreun lucru urât în grabă? Cereți-vă, fără întârziere, iertare. A apărut vreo neînțelegere? Nu are importanță a cui e vina: n-o lăsați să dăinuie între voi nici măcar un ceas”.

________________________________

Sursă: Cum să întemeiem o familie ortodoxă, 250 de sfaturi înțelepte pentru soț și soție de la sfinți și mari duhovnici, Editura Sophia, București, 2011, p. 111

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.