Multe BOLI, familii destrămate și nenorociri pot fi cauzate de un BLESTEM – Sfântul Paisie Aghioritul

Nu toate blestemele „se prind” sau au urmări nefaste asupra celor blestemați. Părintele Paisie Aghioritul spun că ele se împlinesc atunci când sunt rostite din pricina unei nedreptăți.

De pildă, dacă o femeie îi face vreun rău unei alte femei care este mâhnită, iar aceasta din urmă o blestemă pe ceai dintâi, blestemul ei „se prinde”. Acest lucru se întâmplă prin îngăduința lui Dumnezeu.

Sfantul Paisie Aghioritul

„Atunci când blestemul vine de la omul care are dreptate, are mare putere, mai ales blestemul văduvei”.

Dacă cineva blestemă pe cineva pe nedrept, blestemul acela se întoarce la cel care l-a rostit.

______________________________

Blestemul rostit la o nedreptate poate aduce multă suferință celui asupra căruia se face. El poate duce la îmbolnăviri sau alte întâmplări rele.

Sunt boli pe care medicii nu le pot desluși pentru că ele au apărut ca urmare a unui blestem. Într-un asemenea caz este nevoie de un doctor sufletesc, care să găsească blestemul și să-l îndepărteze din viața aceluia.

Părintele Paisie relatează cazul unui bărbat zdravăn, care de 18 ani era paralizat. Fusese adus la Coliba sa de doi inși care-l purtau. Aceștia spuneau că din senin i-a apărut boala. Dar Părintele a cercetat și a aflat că pe la vârsta 15 ani, fusese blestemat de cineva.

Odată, pe când era în autobuz în drum spre școală, stătea întins pe un scaun. La o stație s-a urcat un bătrân, iar când cineva i-a spus să se ridice ca să stea cel în vârstă, el mai mult s-a întins pe scaun, fără să cedeze locul. Acest gest l-a determinat pe bătrânul care stătea în picioare să-i spună:

„Întins să rămâi și niciodată să nu poți ședea!”

În cazul acestui om, blestemul s-a prins pentru că a fost obraznic. După ce a vorbit cu Părintele, a înțeles greșeala lui, și părându-i rău, s-a pocăit și s-a făcut bine în cele din urmă.

______________________________

Blestemele pot rupe familii, pot curma vieți, pot cauza nenorociri mari, când sunt rostite la o mare supărare.

„Când se distrug familii întregi sau mor multe persoane într-o familie, să știți că se întâmplă aceasta fie din nedreptate, fie din vrăji, fie din blestem”.

Un alt bărbat venise la Părintele plângând că i-a murit copilul în fața ușii casei lor. Întrebându-l mai multe, Părintele a aflat că acel om îi spusese copilului un cuvânt la supărare, care i-a provocat moartea.

Tânărul umbla nopțile și nu mai stătea acasă de ceva timp, iar tatăl său într-o zi i-a spus supărat: „Să vii odată pentru totdeauna!” În noaptea aceea, când băiatul se întorcea, chiar în fața casei l-a lovit o mașină și a murit.

„Blestemul părinților se prinde foarte ușor. Încă și supărarea lor. Chiar dacă nu l-ar blestema părinții pe copil, ci numai s-ar înverșuna împotriva lui, copilul nu va vedea zile senine, ci viața lui va fi numai un chin”.

Atunci Părintele l-a sfătuit să se pocăiască și să se spovedească, pentru că slobozirea din blestem se face numai pe această cale.

„Cunosc multe cazuri de oameni care s-au chinuit din pricina blestemelor deoarece au fost vinovați, dar care atunci când au înțeles că au fost blestemați, s-au pocăit, s-au spovedit și s-au îndreptat. Dacă cel ce a fost vinovat spune: „Dumnezeule, am făcut asta și asta, iartă-mă!”, și se spovedește cu durere și sinceritate, atunci Dumnezeu îl va ierta. Doar este Dumnezeu”.

______________________________

Oricât de mult ne-ar supăra cineva, să nu rostim niciodată cuvinte furioase, vorbe rele sau blesteme.

„Cel ce a blestemat se chinuiește în viața aceasta, dar se va chinui și în cealaltă, pentru că va fi pedepsit de Dumnezeu ca un ucigaș”.

______________________________

Sursă: Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte Duhovnicești, Vol. I, Cu durere și cu dragoste pentru omul contemporan, Binecuvântați și nu blestemați…, Editura Evanghelismos, București, 2012, pp. 101-105

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.