RUGĂCIUNE împotriva VRĂJILOR a părintelui Ilarion Argatu
Tot mai multe persoane trăiesc cu impresia că li s-au făcut farmece sau vrăji. Cei care săvârșesc aceste lucruri, spune Părintele Ilarion Argatu, sunt oameni care au căzut sub influența celui rău. Mai precis, ei sunt conduși direct de către diavol.
Unele probleme de sănătate pot fi provocate de vrăji, precum insomnia, probleme de concentrare, incapacitatea de a înțelege cele citite sau de a învăța carte, vuiet în urechi.
Părintele Argatu recomanda multă rugăciune, stropirea cu apă sfințită (agheasmă), post, spovedanie generală și împărtășanie.
Pentru că de vrăji, de farmece, de blesteme și de alte răutăți ale oamenilor ne putem apăra numai prin folosirea armelor duhovnicești. Oamenii nu fac rugăciune, și de aceea se lipesc toate lucrurile rele de ei.
„Când pleacă de acasă, să facă rugăciune. Nu face! N-a băut agheasmă, n-a luat anafură. Și el merge așa, cum s-a culcat seara, așa și dimineața și nu face nimic”.
Dacă omul nu se îngrijește de suflet, de rugăciune, și mintea lui o lasă slobodă, diavolul vine și pune răutatea lui în ea.
Părintele Argatu avea o rugăciune scurtă pe care o recomanda celor care cred că asupra lor se fac vrăji:
„Dezleagă, Doamne, toate vrăjile, farmecele și blestemele cu care m-au legat vrăjmașii mei știuți și neștiuți, dezleagă-le și întru nimic să se prefacă.
Ceartă duhurile necurate, pe pustiu să se ducă, unde om nu locuiește, și apoi la mine să nu se mai întoarcă. Iar pe mine, robul Tău (numele), apără-mă!”
________________________________
Împotriva celor care ne fac rău nu trebuie să ne rugăm de rău, ci numai să-i lumineze Dumnezeu și să-i îmblânzească.
Sfântul Paisie Aghioritul spunea că vrăjile care s-au prins de cineva se pot dezlega prin pocăință și spovedanie. Cel căruia i s-a făcut rău trebuie să afle din ce cauză s-a prins vraja de el.
„Ca să prindă vrăjile, trebuie ca cineva să dea drepturi diavolului”. Prin aceasta, Părintele Paisie se refera la faptul că are păcate nemărturisite și asupra lui au putere duhurile răutății.
„De unul care se spovedește nu se prind vrăjile, de le-ai arunca cu lopata asupra lui. Pentru că, atunci când se spovedește și are inimă curată, vrăjitorii nu pot lucra împreună cu diavolii ca să-l vatăme”.
Oricât de multe rugăciuni ar face Biserica și duhovnicii, dacă cel „vrăjit” nu se cercetează și nu se îndreaptă pe sine, nu poate scăpa de rău.
„Să afle în ce au greșit de au prins vrăjile, iar apoi să se pocăiască, să se spovedească, pentru ca să le înceteze chinul”.
________________________________
Surse:
1. APĂRĂTORUL.md, PARINTELE PAISIE AGHIORITUL DESPRE VRAJI: https://www.aparatorul.md/parintele-paisie-aghioritul-despre-vraji/
2. Duhovnicul ortodox, Părintele Ilarion Argatu: http://parinteleilarionargatu.ro/