Știți ce putere are RUGĂCIUNEA făcută cu durere? – Sfântul Paisie Aghioritul

Pentru ca rugăciunile pe care le facem să „ajungă” la Dumnezeu și să aducă roadă, ele trebuie să fie săvârșite cu inima înfrântă și smerită, după cuvintele Psalmistului.

Când ne rugăm, nu trebuie să urmărim doar rostirea unor cuvinte pe care nu ni le putem însuși, ci și înțelegerea lor profundă și simțirea lor în inima noastră.

Puterea rugaciunii

Părintele Paisie Aghioritul spune că cel care se roagă trebuie să aibă simțământul păcătoșeniei sale. O astfel de rugăciune are mare trecere înaintea lui Dumnezeu și putere să spargă zidurile mândriei și ale egoismului care împiedică venirea Duhului Sfânt în sufletul nostru.

„Când te rogi pentru tine cu multă simțire a păcătoșeniei tale, atunci și un „Doamne miluiește” să rostești pentru ceilalți, acest „Doamne miluiește” are mare putere, pentru că are multă smerenie. Iar smerenia atrage marea milă a lui Dumnezeu”.

Un alt aspect de care trebuie să ținem seamă atunci când ne rugăm pentru alții este intuirea suferinței și nevoilor lor.

Sfântul Paisie Aghioritul spune în acest sens că rugăciunea pentru aproapele trebuie făcută cu durere, ca ea să devină lucrătoare. Pentru a ne putea ruga pentru cineva, trebuie să ne punem în locul lui, să ne identificăm cu durerea lui și să o simțim ca fiind a noastră.

Însă pentru a putea vedea durerea altuia, trebuie să ne vedem mai întâi pe noi înșine, să conștientizăm păcatele noastre și să ne smerim. Cel smerit va avea simțire duhovnicească, va avea milă și compasiune pentru semeni și se va ruga pentru ei cu durere.

„Rugăciunea o simțim atunci când ne punem pe noi înșine în locul celorlalți. Dacă ne punem în locul bolnavilor sau al celor adormiți, ne va ajuta să ne rugăm cu durere”.

Să facem un exercițiu de imaginație, să ne închipuim că suntem stăpâniți de o cumplită durere sau infirmitate, sau că ne aflăm în chinurile iadului și avem mare nevoie de rugăciunea celorlalți.

Astfel, durerea aceasta pe care o simțim la gândul că cineva suferă astfel, „coboară în inimă și atunci rugăciunea noastră se face din inimă”.

A face din durerea celorlalți propria noastră durere înseamnă în primul rând ieșirea din noi înșine, din egoism și din iubirea de sine. 

„Dacă rugăciunea se va face cu durere, știți ce putere va avea? Vă veți ruga pentru problemele lumii și toți oamenii care în acea vreme vor cere ajutor de la Dumnezeu și se vor afla pe aceeași frecvență, vor primi ajutorul Său.

Eu simt sufletele care se roagă; simt rugăciunea lor ca niște valuri-valuri de putere. De multe ori îmi dau seama și de ceasul în care un bolnav a făcut rugăciune și s-a folosit”.

Iată cum ne învață Sfântul Paisie să ne rugăm:

„Dumnezeul meu, așa cum mie mi-ai făcut atât de mult bine, tot astfel ajută-l și pe fratele meu, care este mai bun decât mine”.

Această rugăciune cuprinde în ea smerenie, iubire de aproapele și grijă de mântuirea lui.

Dumnezeu este mișcat când cel care se roagă are înlăuntrul lui dragoste pentru aproapele, însă în cele din urmă Dumnezeu face ceea ce este de folos sufletului”.

Să nu uităm niciodată de rugăciunea pentru semeni.

„După ce faci mai întâi puțină rugăciune pentru tine, să-ți aduci aminte apoi de lumea cea chinuită, în general, de cei care s-au îndepărtat de Dumnezeu și de cei adormiți, care nu au valorificat anii dăruiți lor de Dumnezeu ca să se apropie de El, iar acum se căiesc – fără folos”.

Iar când ne rugăm cu rugăciunea minții, să ne rugăm la plural, spunând: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!”

Astfel te cuprinzi în rugăciune și pe tine însuți, și pe toți cei care ți-au cerut să te rogi pentru ei, dar și pe toată lumea”.

______________________________

Sursă: Cuviosul Paisie Aghioritul, Despre rugăciune, Editura Evanghelismos, București, 2013: http://episcopia-italiei.it/index.php/it/146-articole-duhovnicesti/7399-rugaciunea-pentru-aproapele-aduce-har-si-celui-ce-se-roaga-si-celui-pentru-care-se-roaga

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.