„Ia zi matale în minte această rugăciune, și ai să vezi ce bine adormi și te odihnești” – Părintele Argatu

Stresul excesiv, tulburările de somn, incapacitatea de a fi atenți și de a ne concentra, anxietatea, oboseala psihică, nemulțumirea, tristețea, depresia – sunt probleme cu care tot mai mulți oameni se confruntă astăzi.

Părinții Bisericii sunt de părere că ele se datorează îndepărtării noastre de Dumnezeu, îngreunarea minții cu griji și gânduri deșarte și lipsa de rugăciune.

Parintele Ilarion Argatu

Rugăciunea este singurul lucru care poate risipi mulțimea gândurilor care îl copleșesc pe om, dându-i odihnă sufletească și trupească.

Oricât de multe cauze ar căuta cercetătorii pentru tulburările de somn, insomnia este o tulburare de natură spirituală.

Așa cum spune în Cartea Psalmilor, somnul este un dar de la Dumnezeu, de aceea cerem în rugăciunile de seară ca Domnul să potolească șuvoiul gândurilor și să ne dea odihnă.

Părintele Ilarion Argatu spune că rugăciunea ne poate ajuta să luptăm cu gândurile, iar cea mai puternică este rugăciunea minții.

„Ai auzit de rugăciunea minții: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul? Ia zi matale în minte această rugăciune, și ai să vezi ce bine adormi, și ai să te odihnești”.

Rostită seara, rugăciunea lui Iisus aduce odihnă atât sufletului, cât și trupului, iar pe parcursul zilei, ea păzește mintea și inima de cugete viclene și de ispite.

Cel care se silește la această rugăciune va ajunge să simtă îndată duhul rău care se apropie de el și va ști să-l alunge, prin puterea rugăciunii și a numelui lui Hristos.

Rugăciunea permanentă ține mintea ocupată, astfel încât ea nu mai poate aluneca spre gânduri necurate. Ori de câte ori ne vin gânduri rele, să spunem rugăciunea minții, și vom scăpa de primejdii și de chin.

____________________________

Surse bibliografice:

1. Părintele Argatu V. Ioan, Răspunsuri duhovnicești la întrebările credincioșilor ale Părintelui Ilarion Argatu, Editura Mila Creștină, 2005, pp. 1310-132

2. Creștin Ortodox, Somnul, un dar al lui Dumnezeu: https://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/somnul-dar-lui-dumnezeu-99423.html

5 comentarii

  1. Eu stiam ca e rugaciunea inimii.

  2. S-au Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu…

  3. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, Miluiește-ne pe noi!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.