„Oamenii își fac planuri și încearcă să le realizeze, dar fără să asculte care este voia lui Dumnezeu” – Părintele Paisie Aghioritul

Una din pricinile pentru care oamenii suferă și se chinuie nespus este osteneala de a le face pe toate singuri, fără să ceară ajutorul lui Dumnezeu.

Unii ca aceștia nici măcar nu-L consultă pe Dumnezeu să afle dacă ceea ce vor să facă este bine-plăcut Lui sau benefic pentru ei înșiși.

Lasarea in grija lui Dumnezeu

În mănăstiri, călugării nu fac nimic fără binecuvântare. Pentru toate ascultările pe care le au, merg și iau binecuvântare de la stareț. La fel procedează și mirenii care au un părinte duhovnicesc bun și cu care păstrează o legătură strânsă.

Când vor să facă ceva, merg și întreabă pe duhovnic. Înainte de a merge însă la duhovnic, se roagă ca Dumnezeu să-i lumineze mintea părintelui ca să-i dea cuvântul care-i este lui de folos. Acest fel de a acționa tot timpul ne poate păzi de multe ispite, eșecuri, primejdii și rele întâmplări.

Oamenii de azi nu mai întreabă pe Dumnezeu dacă planurile lor sunt în acord cu voia Lui. Se implică în ceea ce cred că este bine și sfârșesc prin a ajunge în mari necazuri.

„Mare este lucru este să se lase cineva în mâinile lui Dumnezeu. Oamenii își fac planuri și încearcă să le realizeze, dar fără să ciulească urechile, fără să asculte care este voia lui Dumnezeu și fără să se conformeze ei”.

Omul nu poate își poate conduce singur viața, pentru că neavând lumina lui Dumnezeu și înțelepciunea pe care Duhul Sfânt i-o poate da, se va împotmoli și se va răni.

„Trebuie să ne lăsăm cu încredere în seama lui Dumnezeu, ca El să ocârmuiască lucrurile, iar noi să ne facem datoria noastră cu mărinimie de suflet”.

Cei care fac totul de capul lor au parte de multă suferință.

„Dacă nu se încrede în Dumnezeu, așa încât să se lase pe sine cu desăvârșire în mâinile Sale, se va chinui”.

Nu este suficient să ai credință, spune Sfântul Paisie Aghioritul. Trebuie să avem și încredere în Dumnezeu, căci aceasta atrage ajutorul Lui.

„De obicei, oamenii aleargă mai întâi la mângâierea omenească, și după ce sunt dezamăgiți de oameni, abia atunci scapă la Dumnezeu. Dar dacă vrem să nu ne chinuim, să cerem mângâierea dumnezeiască, deoarece aceasta este singura mângâiere adevărată”.

Nu poate vedea cineva mila, pronia și ajutorul lui Dumnezeu dacă nu se lasă în grija Lui. Dacă nu așteaptă cuvântul Lui.

„Creștinul crede și se încrede pe sine lui Dumnezeu până la moarte, și atunci vede limpede cum mâna lui Dumnezeu îl mântuiește. Atunci când ne încredințăm viitorul nostru lui Hristos, Îl obligăm să ne ajute”.

Nimeni din cei care își pun nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu nu rămâne rușinat în credința sa.

___________________

Sursă: Mărtuie Athonită: https://marturieathonita.ro/invataturi-ale-cuviosului-paisie-aghioritul/sfaturi-despre-increderea-in-dumnezeu/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.