„Zâmbește mai des, înfurie-te mai rar. Redu viteza și gustă viața!” – Părintele Hrisostom Filipescu

Ieromonahul Hrisostom Filipescu este unul din cei mai îndrăgiți propovăduitori ai iubirii lui Dumnezeu. Prin scrierile și cuvintele sale frumoase îndeamnă pe oameni să trăiască în prezent, nu în trecut, nici în viitor.

Le aduce aminte să trăiască din plin fiecare clipă. Îi convinge să își umple sufletele de dragoste față de semeni și de Dumnezeu.

Parintele Hrisostom Filipescu

Îi învață să își asculte glasul inimii. Să urmeze calea luminii și a adevărului. Să fie simpli și veseli.

Să se bucure de viață cu o bucurie sfântă. Să fie fericiți chiar dacă nimeni nu le dă motiv. Să iubească pe toți, chiar dacă nimeni nu oferă iubire.

Să nu aștepte nimic de la nimeni, ci să dăruiască necondiționat, și așa se vor umple de har.

Pe toate acestea le putem face dacă ne umplem inimile de credință. Cele mai mari bucurii ni le dă credința și nădejdea în iubirea lui Dumnezeu.

∗ ∗ ∗

Fericirea, spune Părintele Hrisostom, nu este un lucru exterior, care depinde de felul în care se poartă cineva cu noi. Ci este un sentiment interior, care pornește din dorința de a fi fericit împotriva tuturor opreliștilor și a necazurilor.

„Să aștepți pe cineva să te facă fericit e cea mai bună metodă de a fi nefericit. Dacă stă în puterea ta să faci pe cineva fericit, fă-o. Lumea are nevoie de oameni fericiți”.

Să fim noi ceea ce așteptăm de la alții. Să ne schimbăm întâia oară pe noi înșine în bine și apoi oamenii din jurul nostru vor deveni mai buni, spațiul din jurul nostru va deveni mai frumos, viața noastră va deveni mai luminoasă și mai plăcută.

„Nu știm nimic despre ziua de mâine; e important să fim buni și împăcați cu noi și cu cei din jur astăzi. Anotimpurile vin și se duc”.

Tot ceea ce are nevoie cineva pentru a fi împlinit este pacea și dragostea. Dar acestea trebuie să devină stări ale sufletului său, și nu sentimente produse de alții.

„Nu te grăbi, nu-ți face griji. Ești aici doar pentru o scurtă vizită. Așa că oprește-te și miroase florile. Acordă-ți un moment de liniște, și ai să înțelegi cât de zăpăcit ai fost că te-ai agitat în zadar. Învață să taci și ai să constați că vorbești prea mult”.

Oamenii de azi au multă nevoie de liniște, de tăcere, ca să poată auzi glasul lui Dumnezeu ce vorbește în suflet.

„Zâmbește mai des și înfurie-te mai rar. Oprește-te zilnic în fața unui lucru destul de atractiv, încât să spui: „Ce frumos este!” Și contemplă bucuria momentului”.

Suntem permanent agitați, stresați, grăbiți. Din pricina oboselii petrecem permanent într-o stare de supărare, de nemulțumire și de frustrare. Și din această stare ne purtăm adesea urât cu cei din jurul nostru.

„Redu viteza și gustă viața! Ea trece și se petrece. Natura e ca un coș plin cu fructe, întinde doar mâna și culege zilnic câte unul și savurează-l cu toate simțurile”.

Noi nu mai știm să ne bucurăm de frumusețea înconjurătoare pe care Domnul din iubire de oameni a sădit-o ca să ne împodobească spațiul în care viețuim.

Nu mai găsim în noi resurse de a păstra zâmbetul în suflet și pe buze, de a fi binevoitori cu cei din jur, de a trata problemele cu seninătate, răbdare și nădejde în ajutorul lui Dumnezeu.

„Dacă în inima mea este pace, în lume este pace. Minune nu este să zbori prin aer sau să mergi pe apă, ci să lași urme cu folos pe pământ. Îți doresc bucuria de a lăsa trecutul în urmă și de a găsi noi începuturi. Orice zi e o zi bună!”

__________________________

Sursă: Ieromonah Hrisostom Filipescu: http://www.librariaortodoxia.ro/blog/orice-zi-este-o-zi-bun%C4%83!_63

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Acozmei Doina Elena

    Parintele ierom.Hrisostom Filipescu este un izvor al DĂRUIRII şi IUBIRII.
    Mulțumim Domnului că există posibilitatea de a ne bucura de acest DAR,astfel, sporind duhovnicește, aplicând in viața noastră de zi cu zi ÎNȚELEPCIUNEA principiilor unor oameni ALEȘI de bunul Dumnezeu spre a ne fi ghizi in calea MÂNTUIRII!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *