ICOANA făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Înjunghiata”

Toate icoanele sunt făcătoare de minuni pentru cei care se apropie de ele cu credință în suflet și cu rugăciune fierbinte. Nu icoana în sine săvârșește minunea, ci persoanele care sunt reprezentate pe ea.

Cele mai multe icoane făcătoare de minuni aparțin Maicii Domnului. Majoritatea lor se află în mănăstirile din Muntele Athos. Numai la Mănăstirea Vatoped se află șapte astfel de icoane, fiecare cu povestea și harul ei.

Icoana Maicii Domnului Junghiata

Icoana Maicii Domnului (În)Junghiata, cunoscută sub numele de „Esfagméni” se numără printre ele. Se deosebește de alte icoane prin minunile înfricoșătoare ce s-au făcut printr-însa.

Nu este vorba despre vindecări sau de ajutorări minunate, după cum este obiceiul celorlalte icoane ale Preacuratei. Dimpotrivă, în cazul acestei icoane, minunile sunt menite să producă îngrozire celor lipsiți de evlavie și trezirea conștiinței celor necredincioși.

Icoana Maicii Domnului Înjunghiata se află în paraclisul Mănăstirii Vatoped, chiar în pridvor. Este o frescă din secolul al 16-lea.

Icoana Maicii Domnului Junghiata

După cum se relatează în cartea „Despre minunea petrecută cu Sfânta Icoană a Maicii Domnului (În)Junghiata”, icoana a suferit o lovitură de cuțit din partea unui ierodiacon care din pricina ascultărilor pe care le avea, întârzia mereu la masă.

Nemaisuferind întârzierile lui, trapezarul a încetat la un moment dat să îi mai dea porția de mâncare care li se cuvenea tuturor viețuitorilor din mănăstire.

Umplându-se de mânie și peste măsură revoltat, ierodiaconul s-a dus în biserică și s-a oprit în fața icoanei Maicii Domnului din pridvor, zicând către dânsa aceste cuvinte nesăbuite:

„Până când o să te tot slujesc și o să mă ostenesc pentru tine, iar tu nici măcar de hrana mea nu te îngrijești?”

Acestea rostindu-le ca un lipsit de minte, a luat cuțitul cu care curăța sfeșnicele de ceară și a lovit chipul Preacinstitei Maici a Domnului.

Icoana Maicii Domnului (În)Junghiata

Îndată a început a curge sânge din locul înjunghiat, ca dintr-un chip de om viu. Ierodiaconul a orbit pe loc și un duh drăcesc a pus stăpânire pe el, trântindu-l la pământ.

Auzind țipetele lui înfricoșătoare, frații și starețul au venit să vadă ce s-a întâmplat. Și au făcut priveghere în noaptea aceea, rugând-o pe Maica Domnului să îl ierte pe ierodiacon.

După multe rugăciuni, însăși Preacurata s-a arătat egumenului mănăstirii, spunându-i că îl va ierta pe ierodiacon, dacă se va pocăi.

Auzind acestea, acela a început a plânge cu lacrimi amare și căință profundă în fața icoanei. După trei ani, din nou Preacurata s-a arătat starețului și i-a spus că îl va tămădui pe ierodiacon.

Dar pentru cutezanța lui de a ridica mâna asupra ei și a batjocori Preacuratei ei față, mâna lui va suferi pedeapsă:

„Îl iert de fapta lui nesăbuită, dar mâna cu care m-a lovit va rămâne uscată până la sfârșitul vieții lui, iar după moarte, blestemată spre neputrezire”.

Această făgăduință a Maicii Domnului s-a petrecut întocmai, după cum s-a arătat după moartea ierodiaconului și mutarea rămășițelor sale. Chiar și astăzi mâna lui se păstrează înnegrită și neputrezită.

________________________

O altă minune asemănătoare s-a petrecut cu un preot care a venit la Mănăstirea Vatoped să vadă icoana, necrezând minunea săvârșită cu ierodiaconul.

Îndoiala care îl stăpânea l-a îndemnat să pună degetul fără evlavie în locul loviturii de cuțit. Ca și mai înainte, din icoana a început a țâșni sânge ca dintr-un om viu. Înspăimântându-se de această minune, neapucând să iasă din pridvorul paraclisului, preotul a căzut mort.

Icoana Maicii Domnului Înjunghiata este sărbătorită la data de 21 ianuarie în Muntele Athos, la Mănăstirea Vatoped.

________________________

Surse:

1. Doxologia, Icoana Maicii Domnului „Înjunghiata” (Esfagmeni) de la Vatoped: https://doxologia.ro/viata-bisericii/documentar/icoana-maicii-domnului-injunghiata-esfagmeni-de-la-vatoped

2. Pemptousia, Cele șapte icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Mănăstirea Vatoped: http://www.pemptousia.ro/2013/02/cele-sapte-icoane-facatoare-de-minuni-ale-maicii-domnului-de-la-manastirea-vatoped/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.