RUGĂCIUNILE de SEARĂ – cel mai bun SOMNIFER natural, care ne ajută să trecem somnul nopții în pace
Tot mai multe persoane se plâng astăzi de insomnie și multe alte probleme de somn. Cauza principala o reprezintă stresul excesiv, oboseala cronică și grijile cotidiene.
În mare parte, motivul pentru care nu ne putem liniști, nu ne putem odihni și dormi cum trebuie, se datorează unei probleme de ordin spiritual – îngrijorarea peste măsură și lipsa de credință în ajutorul lui Dumnezeu.
Adulții trebuie să doarmă în medie 7-9 ore pe noapte, în timp ce tinerii au nevoie de 8-10 ore de somn. Or, cei mai mulți dintre noi ne culcăm foarte târziu și ne trezim devreme.
Mitropolitul Grigorie de Sankt Petersburg spune că o metodă eficientă de a alunga insomnia este curățirea minții de gânduri.
„Dacă nu adormi, încearcă cu tărie să alungi gândurile din minte, pentru că nu există timp în care imaginația să se lase în voia gândurilor necuviincioase decât în nopțile în care nu putem dormi”.
Rugăciunea este singurul mijloc prin care ne putem elibera mintea de cugete rele și pesimiste. Rugăciunea risipește neliniștea, anxietatea, fricile și toate temerile care ne țin într-o stare de încordare permanentă.
Nu doar gândurile rele ne împiedică să adormim în liniște, ci orice fel de gând, dar mai ales imaginația, dorințele și diferitele năzuințe care ne țin treji și alerți. Fiecare gând care apare în minte trebuie înlocuit cu o rugăciune.
„Încearcă să te rogi în legătură cu orice îți vine în minte. Și dacă nici după ce ai după ce ai făcut aceasta nu dormi, este mai bine să te dai jos din pat, să te așezi în fața icoanelor și să citești psalmi cu atenție”.
Dacă nici această metodă nu funcționează, putem apela la mătănii și închinăciuni.
„Să faci mătănii cu rugăciunea lui Iisus până obosești, sau până ce pacea îți va intra în suflet, și atunci vei putea merge iar la culcare”.
Din aceste sfaturi reiese faptul că cei care nu pot adormi noaptea nu au pace în suflet când merg la culcare. Se întind în pat agitați, copleșiți de griji și de gânduri, și se zbat între veghe și dorința de a dormi.
__________________________
„Tocmai pentru a avea un somn liniștit și odihnitor este bine să ne rugăm”.
Doar prin rugăciune ne putem liniști mintea, sufletul și trupul. Rugăciunile de seară au un rol foarte important în viața noastră. Ele ne ajută să ne odihnim sufletește, și din această stare să ne putem odihni și trupește.
De aceea spunem acolo: „Dă Doamne, în această noapte, a trece somnul în pace…”
Fără vorbirea cu Dumnezeu și fără a cere ajutorul Lui, nu ne putem liniști. Despre aceasta scrie și în Cartea Psalmilor:
„În zadar vă sculați dis-de-dimineață, în zadar vă culcați târziu, voi care mâncați pâinea durerii, dacă nu v-ar da Domnul somn, iubiți ai Săi” (Ps. 126, 2)
„Fără rugăciune nu putem scăpa de toate aceste gânduri și probleme pe care doar le gândim, iar ele ne macină în orele în care nu putem dormi, fără ca să scăpăm de ele sau să se împuțineze”.
__________________________
Părintele Filimon îi sfătuia pe ucenicii săi să nu se lenevească la rugăciune, ci înainte de culcare să facă multe rugăciuni în taina inimii și să se lupte cu gândurile pe care le seamănă diavolul pentru a ne despărți mintea și inima de Dumnezeu.
După citirea psalmilor, mintea trebuie să rămână curată, în cugetarea de Dumnezeu.
„În gândurile în care ai fost rugându-te, în acelea să te culci meditând”.
__________________________
Surse:
1. American Sleep Association, Sleep & Sleep Disorder Statistics: https://www.sleepassociation.org/about-sleep/sleep-statistics/
2. Ziarul Lumina, Somnifere sau rugăciune de seară? http://ziarullumina.ro/somnifere-sau-rugaciune-de-seara–14293.html
DOAMNE, AJUTĂ NE! AMÏN!
Adevărat!!Doamne ajută tuturor!Amin!