Talismanul și Visul Maicii Domnului – cărți apocrife, care îi înșală pe mulți creștini

În rândul creștinilor a circulat și încă mai circulă scrieri apocrife, necanonice. Cele mai cunoscute sunt „Talismanul”, „Visul Maicii Domnului”, „Epistolia Domnului Iisus Hristos” și „Cele 12 Vineri”.

Ele sunt oferite de obicei în mod gratuit, fiind distribuite pe stradă sau cu prilejul unor evenimente religioase. Le găsim și în unele bisericești, comercializate la pangar alături de alte cărți duhovnicești sau cărți de rugăciuni.

Trebuie să știm că aceste cărți au un caracter îndoielnic și nu sunt recunoscute de Biserica Ortodoxă. De aceea trebuie să le refuzăm și să îi informăm și pe cei care nu știu.

Din păcate, foarte mulți creștini le primesc și „cred” în ele, ca și în alte practici și obiceiuri păgâne, care nu au nimic în comun cu sfânta tradiție. De aceea au devenit atât greu de smuls din conștiința multor români, care le socotesc bune și „făcătoare de minuni“.

La un moment dat, prin anii ’90, peste tot se auzea de „puterea” Talismanului. Această carte era adesea transcrisă de mână și distribuită peste tot. Era la modă să porți „Talismanul” în geantă, ca protecție împotriva tuturor relelor, sau să îl ții sub pernă.

_________________________

Orice creștin care citește „Talismanul” ar trebui să-și poată da seama singur că nu este o carte care promovează dreapta credință (credința ortodoxă), ci mai curând este o înșelătorie diavolească. Nu sunt precizați autorii, iar scrierea este plină de greșeli, ceea ce pune un semn de întrebare privind sursa și calitatea ei.

Cuvintele scrise acolo trădează o credință eronată în superstiții, noroc, soartă și lucruri miraculoase care țin mai degrabă de domeniul magiei.

Deși începe cu rugăciunile obișnuite ale Bisericii, Talismanul conține adăugiri îndoielnice, cu caracter înșelător, de genul:

„Această rugăciune a fost găsită în anul 1585, sub Mormântul Mântuitorului. Acela care va citi această rugăciune, sau o va asculta când o va citi altcineva, sau o va purta asupra sa, acela nu are să moară subit, nu va fi învins în luptă și nu va cădea în mâinile dușmanilor.

Când o femeie se află în durerile nașterii, de va citi această rugăciune, va avea naștere ușoară. De se va atinge cu el partea dreaptă a copilului, acel copil va fi ferit de toate bolile și accidentele și va fi cu noroc.

Acela care va purta asupra sa această rugăciune, va crede și va face numai fapte bune, va fi ferit de toate felurile de boli, inclusiv de epilepsie.”

Amăgirea merge și mai departe:

„Acela care va scrie această rugăciune, fie pentru el, fie pentru alții, îl voi binecuvânta, zice Domnul Dumnezeu, iar acela care va rămâne nepăsător, bătându-și joc și disprețuind-o, va fi pedepsit”.

Autorii au mers atât de departe încât au spus că „acest talisman a fost scris de Iisus Hristos și de Sfânta Maria și puterea lui este mare”.

Părintele Arsenie Papacioc de la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol numește aceste cărți „surogate ale credinței”, care sunt condamnate de Biserică.

Textele apocrife sunt periculoase deoarece ele „ademenesc sufletele mai slabe spre o credință greșită, spre superstiție”, spune Părintele Arsenie. Ele îi transmit cititorului impresia că au putere de vindecătoare în ele însele, că sunt făcătoare de minuni și mântuitoare.

„Câtă înșelare și slăbiciune a minții! Cu cât un om cunoaște mai bine dreapta credință și îi cercetează pe părinții îmbunătățiți duhovnicește, cu atât acela își va da seama de greșelile și pericolele din această cărțulie apărută fără nici o legătură cu Sfânta Scriptură sau cu Sfânta Tradiție.”

Însăși denumirea de „talisman” este suficientă pentru a ne da seama că este vorba despre o credință neortodoxă. Talismanul, sau amuleta, sunt obiecte făcute de oameni pentru a le purta și ale aduce noroc, sau a-i feri de pagube și dușmani.

Ele sunt însă, în realitate, un „semn al necredinței în Dumnezeu. De aceea se canonisește ca și vrăjitoria, fiindcă este neplăcut lui Dumnezeu”. Cei care se încred în astfel de cărți au o credință „ieftină”, pentru că nu le cere nici un efort.

„Credința lui se află în buzunar, și nu se cere dovedită prin fapte bune. Se laudă cu talismanul și-i găsește diferite întrebuințări: vestă antiglonț, paratrăznet, le atribuie putere de exorcizare”.

Nimeni nu se poate mântui fără spovedanie, fără pocăință, fără silința de a își curăța sufletul și de a-și îndrepta viața, „chiar de ar purta la el toate talismanele din lume”.

_________________________

Și Părintele Ilie Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria spune că aceste cărți nu sunt aprobate de Sfântul Sinod:

„Unele dintre aceste cărți ne-au rămas de la bogomili, un fel de sectari ai bulgarilor (secolul 7). Nu-i bun „Visul Maicii Domnului”, nici „Epistolia”, nici „Talismanul”.

În locul lor trebuie să le alegem pe cele autentice, care pot aduce un real folos sufletesc celor care le citesc, precum „Acatistul Maicii Domnului” sau „Paraclisul Maicii Domnului”.

„Acestea au mare putere, și sunt aprobate de toate Sinoadele Ecumenice. Să le citiți în fiecare zi. Citiți „Acatistul Bunei Vestiri”, cel mai renumit; „Acatistul Acoperământul Maicii Domnului”, când ai o supărare mare, să te acopere Maica Domnului; și „Acatistul Maicii Domnului, Bucuria tuturor scârbiților” (a celor necăjiți).

Este bine ca atunci când cumpărăm o carte de rugăciuni sau o carte de învățătură duhovnicească, chiar și de la magazinele bisericești, să ne uităm pe prima pagină dacă a fost tipărită cu binecuvântarea ierarhuluiDacă nu are binecuvântare, să nu o cumpărăm, pentru siguranța noastră.

______________________

Sursă: Ortodoxism, Cuvinte de folos, Talismanul – scriere nerecunoscută de Biserică: http://www.ortodoxism.com/cuvinte-de-folos/talismanul-scriere-nerecunoscuta-de-biserica.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Baescu Florina

    Amin

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.