„Să nu disprețuiești pe fratele tău; să nu treci cu grabă pe lângă el. Ție ți-a fost lăsat în sarcină săracul, ca unui dumnezeu” – Sfântul Grigorie Teologul

De-ți iese în cale un om sărac sau vezi vreun om necăjit, chiar dacă nu-ți cere nimic, oferă-ți tu ajutorul. Chiar dacă ceilalți trec nepăsători pe lângă suferința semenilor lor, nu fi asemenea lor.

„Fă-te mai de cinste decât aproapele, arătându-te mai bun! Fă-te dumnezeu pentru cel lovit de nenorocire, prin imitarea milostivirii lui Dumnezeu”, ne îndeamnă Sfântul Grigorie Teologul. 

Cu toții suntem chemați la asemănarea cu Dumnezeu. Și prin nimic nu ne facem mai asemănători Lui decât prin iubire. Nimic nu ne apropie mai mult de chipul lui Dumnezeu decât milostivirea și facerea de bine.

Chiar dacă El o dă cu mai multă generozitate, iar noi mai sărăcăcioasă, fiecare să ajute după puterea și dărnicia inimii sale.

Atât de mult îl iubește Dumnezeu pe om, încât îl zidește din nou și îl adună iarăși după ce s-a risipit în cele mai jos ale pământului. Nici noi nu trebuie să trecem cu vedere pe cel căzut. Domnul ne-a dăruit suflet iubitor, mâini ajutătoare și picioare grabnice la facerea de bine.

„Dă din acestea celui care cere de la tine, și dă chiar mai înainte de a fi cerut el de la tine”. 

Milostenia este pârga ostenelilor pe care o aducem jertfă lui Dumnezeu, în semn de mulțumire pentru toate binefacerile primite. Milostenia este pârga ostenelilor pe care o aducem jertfă lui Dumnezeu.

„Dă ceva lui Dumnezeu ca mulțumire că ai ajuns să fii dintre cei în stare să facă bine, ci nu dintre cei care au nevoie de binefacerea altora, că nu te uiți spre mâinile altora, ci alții caută spre mâinile tale”.

Omul trebuie să se îmbogățească nu numai cu cele îndestulătoare vieții biologice, ci și cu virtuțile, cu iubirea de frați și cu evlavia.

Nu doar bogații sunt chemați la milostenie, ci și cei săraci. Ei pot ajuta prin toată fapta bună și prin tot ce stă în puterea lor să ajute.

„Ajută-l, întinde-i hrana, întinde-i o zdreanță de haină, adu-i doctorii, leagă-i rănile, întreabă-l câteva ceva despre nenorocirea lui, dă-i sfaturi înțelepte despre răbdare, îndrăznește, apropie-te de el. Nu te vei molipsi de pătimirea lui”.

Să ne arătăm grabnici la milostenie, nedisprețuind pe nimeni, nejudecând pe nimeni, netemându-ne de nimic.

„Să biruie milostivirea frica și teama de Dumnezeu moliciunea. Să nu disprețuiești pe fratele tău; să nu treci cu grabă pe lângă el; să nu te întorci către el ca de către ceva spurcat, ca de către o murdărie”.

Nimic nu ne arată mai mult a fi fiii ai lui Dumnezeu ca dragostea de semeni, de cei căzuți în patimi, în nenorociri, în neputințe. A iubi pe aproapele tău ca tine însuți înseamnă a-l considera pe cel nenorocit un mădular al tău.

Dragostea de semeni este poruncă, la fel și miluirea săracilor.

„Ție ți-a fost lăsat în sarcină săracul, ca unui Dumnezeu, măcar că treci pe lângă el cu suflet foarte învârtoșat de îngâmfare, căci poate te voi face să te rușinezi de aceste vorbe”.

Prin miluirea săracilor ne miluim propriile suflete. Căci cel care miluiește, va fi miluit de Dumnezeu.

„Să ne îmbogățim cu cele de dincolo. Să căutăm odihna de acolo, să aruncăm averea de aici, să ne folosim numai de ceea ce este virtuos în ea, să ne câștigăm propriile suflete prin fapte de milostivire, să facem părtași la averile noastre pe cei săraci”.

Să nu ni se pară niciodată că am dat destul sau prea mult.

„Oricât ai oferi, întotdeauna este mai mult ceea ce-ți rămâne, și nu vei da nimic din ale tale, fiindcă toate sunt de la Dumnezeu. Nu este cu putință ca noi să întrecem pe Dumnezeu cu cele ce dăm, căci nu dăm ceva în afară de cele ale Lui, și nu dăm nici peste dărnicia Lui”.

______________________________

Sursă: Cuvântul Ortodox, Sfantul Mare Ierarh Grigorie Teologul: Fa-te dumnezeu pentru cel lovit de saracie: http://www.cuvantul-ortodox.ro/sfantul-grigorie-de-nazianz-fa-te-dumnezeu-pentru-cel-lovit-de-saracie/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.