„Tot ce facem pentru aproapele nostru vom primi de la Dumnezeu”, și bune și rele – Părintele Efrem Filotheitul

Cu judecata cu care judecăm vom fi judecați, și cu măsura cu care măsurăm ni se va măsura, ne spune Mântuitorul (Matei 7, 2). Aceste cuvinte se referă în mod deosebit la relația noastră cu aproapele nostru.

Toate gândurile și faptele pe care le trăim sau le manifestăm se întorc înapoi asupra noastră, purtând în ele ceva pozitiv sau negativ.

Parintele Efrem Filotheitul

Părintele Efrem Filotheitul, ucenicul Sfântului Siluan Athonitul spune acest lucru în cuvinte simple:

„Dacă vom ierta, El ne va ierta. Dacă vom iubi, El ne va iubi. Dacă vom fi milostivi, El ne va fi milostiv. Dacă nu-l osândim pe om, Dumnezeu nu ne va osândi. Toate se vor întâmpla la fel”.

Dacă sentimentele noastre sunt curate, luminoase și frumoase, ele vor aduce în sufletul nostru lumină, pace și bucurie, sporind dragostea. Dacă vor fi rele, vor provoca în sufletul nostru tulburare, întunecarea minții și multe alte suferințe.

„Ceea ce vom dărui vom și primi înapoi”.

Vom primi atât cele bune, cât și cele rele pe care le face aproapelui nostru. Căci în el se află ascuns chipul lui Dumnezeu, și ceea ce îi facem lui, lui Dumnezeu Însuși îi facem. Iar Cel care răsplătește faptele este Dumnezeu.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că după cum ne purtăm noi cu aproapele, așa și Dumnezeu se va purta cu noi.

„Gândiți-vă la toate greșelile de care aveți a da socoteală – și mai ales, să uitați nedreptățile săvârșite de alții vouă, iertați pe cei care v-au jignit, ca să aveți dreptul ca înșivă să fiți iertați – și să câștigați, astfel, o ușurare a necazurilor noastre”. 

Mai mult ca orice iubește Dumnezeu dragostea de semeni și duhul milei, al iertării și al bunătății. Iar acestea se arată atunci când trece cu vederea greșelile semenilor și iertăm jignirile.

Sfântul Ioan Gură de Aur zice că porunca iubirii pe care ne-a dat-o Dumnezeu ne îndeamnă să fim slujitori unii altora: „Prin iubire slujiți unul altuia”.

„Iubirea ți-arată pe aproapele ca și cum ai fi tu însuți, și te face să-i porți păcatele ca și cum ar fi ale tale”.

Iată și alte sfaturi practice de la Sfântul Vasile cel Mare prin care ne putem antrena într-o purtare plăcută lui Dumnezeu, care atrage în sufletul nostru harul Duhului Sfânt care sporește dragostea:

„Să saluți cu plăcere, să răspunzi cu seninătate, să fii binevoitor cu toți, amabil. Să nu fii grosolan în mustrări, să nu mustri imediat și cu pornire pătimașă, să nu-l osândești pe celălalt pentru ceva puțin important ca și cum tu ai fi drept”.

____________________________

Surse bibliografice:

1. Avva Efrem Filotheitul, Sfaturi duhovnicești, Editura Egumenița, Cartea Ortodoxă, 2012, pp. 56-57

2. Sfântul Ioan Gură de Aur: DESPRE IUBIRE: https://www.ioanguradeaur.ro/753/despre-iubire/

3. Sfântul Ioan Gură de Aur: Foloasele si vredniciile iertarii: https://www.ioanguradeaur.ro/51/50-foloasele-si-vredniciile-iertarii/

4. Doxologia, 1000 de întrebări și răspunsuri despre viața duhovnicească, Editura Egumenița, Galați 2005, p. 28: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/cum-sa-ne-purtam-cu-aproapele

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. DOAMNE, AJUTĂ NE! AMÏN! ADEVĂRAT!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.