Să nu-ți dorești ceea ce nu se poate. Să te bucuri de ceea ce ai – Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa

Recunoștința și mulțumirea sufletească nu trebuie să se nască în noi doar în urma unor mari binefaceri primite de la Dumnezeu. Aceste stări trebuie să devină permanente în sufletul nostru pe măsura strădaniei noastre de a dobândi o cugetare smerită.

Cel smerit și simplu nu-și dorește niciodată mai mult decât are. Se mulțumește cu puțin, simte  recunoștință pentru ce a primit și se consideră nevrednic de daruri mai mari.

Sa nu-ti doresti mai mult decat ai

Însă față de cel recunoscător și smerit Dumnezeu se poartă cu mult mai multă generozitate. Iată ce frumos spune Sfântul Ioan Gură de Aur despre aceasta:

„Dumnezeu cere recunoștința noastră nu fiindcă are trebuință de ea, ci pentru a ne face vrednici de daruri mai mari din partea Lui. Cine mulțumește, acela câștigă mila Domnului, cu înzecit prinos, cu tot mai spornică dobândă”.

Lumea secularizată în care trăim astăzi ne provoacă însă mereu la a ne dori mai mult, a avea mai mult, furându-ne astfel clipa de față. Dorința de a acumula mai mult ne răpește bucuria momentului prezent.

O problemă actuală foarte importantă este incapacitatea omului de azi de a se mai bucura pentru ceea ce are și de a căuta mereu altceva.

Oamenii de azi nu mai știu să se bucure, nu mai au timp să simtă pace în suflet deoarece aleargă mereu după ceva. Iar cei care nu mai știu să se bucure cad ușor în întristare, în supărare și deznădejde. Sunt mereu tulburați și nemulțumiți.

Starea de bucurie se cultivă și se păstrează prin smerenie și recunoștință. Nu trebuie să uităm niciodată că suntem musafiri în creația lui Dumnezeu. Toate ne-au fost oferite în dar, nu pentru vrednicia noastră, ci din iubirea cea mare a lui Dumnezeu pentru oameni.

Așa cum spunea într-o predică Patriarhul Daniel, „omul credincios și demn mulțumește lui Dumnezeu pentru că trăiește în creața lui Dumnezeu, adică folosește aerul, apa, pământul, căldura soarelui, și toate cele făcute de Dumnezeu pentru a susține viața umană”.

______________________________________

Surse:

1. Moldova Creștină, Mulţumirea sau recunoştinţa – cea mai înaltă demnitate a omului: http://ortodox.md/multumirea-sau-recunostinta-cea-mai-inalta-demnitate-a-omului/

2. Creștin Ortodox, Multumirea si recunostinta: https://www.crestinortodox.ro/religie/multumirea-recunostinta-125440.html

3. Gânduri din Ierusalim, Să nu-ţi doreşti ceea ce nu se poate, să te bucuri de ceea ce ai: https://www.ganduridinierusalim.com/sa-nu-ti-doresti-ceea-ce-nu-se-poate-sa-te-bucuri-de-ceea-ce-ai/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *