Soțul și soția trebuie să înceteze să mai vadă răul din celălalt – Părintele Nicolae Tănase

Pe un creștin adevărat trebuie să-l caracterizeze în orice împrejurare bunătatea, blândețea, curăția inimii, cugetarea smerită, nerăutatea, frumusețea sufletului și mai ales iubirea față de semeni.

Cea mai mare provocare a creștinului, indiferent de statutul lui social, este să gândească întotdeauna binele despre aproapele său.

Sfaturi pentru soti si familie

Acest lucru este cu atât mai important într-o relație de cuplu. Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului spune că fiecare din soți trebuie să-l iubească pe celălalt așa cum este, așa cum l-a „luat” de la început.

„Și dacă-i bețiv trebuie să-l iubești, și dacă-i nemernic, și dacă-i înalt și dacă-i scund. Dacă ai hotărât asta, așa trebuie. Și pe soția ta treuie s-o iubești așa cum este, și cu batic pe cap și fără batic, și vopsită și cu cercei și fără cercei, și machiată și nemachiată, este soția ta”.

Pentru că cel mai greu lucru care ni se cere nouă, creștinilor, este să vedem în aproapele nostru nu răul, ci binele.

„Mă gândesc că putem să sperăm că soțul, respectiv soția, poate vor reuși și ei să nu mai vadă răul din celălalt”.

Într-o relație trebuie pornit de la început cu sinceritate. La primele întâlniri, atât femeia, cât și bărbatul își afișează doar calitățile și arată ce au mai bun.

Apoi se merge în vizită la părinți, și aceștia se străduiesc să arate aceleași lucruri, dar nu spun: „Băiatul nostru are multe calități, dar mai are și asta, asta, care trebuie înghițite. Sau „Fata noastră este așa și așa, se poartă bine, dar nu știe asta, nu are înclinație spre asta”.

Dacă de la bun început s-ar discuta aceste lucruri, cei doi ar porni la drum cu o altă viziune despre viitor, cu o viziune reală, care îi poate stimula să se angajeze într-un proces de permanentă șlefuire și îmbunătățire a personalității.

„Cei doi ar putea să lupte unul pentru celălalt ca să suporte, să acopere și să îndrepte neputințele celuilalt. Pentru că o soție, un soț, trebuie să fie iubită, respectiv iubit cu tot ce are, și cu bine și cu rău, și cu neputințe și cu calități, totul”.

Majoritatea dintre noi avem pretenția ca celălalt să se schimbe și să fie după placul nostru, dar noi înșine nu ne străduim să schimbăm nimic la noi.

Vrei să ajungi la nu știu ce stare? Ajungi foarte simplu. Urci tu și ea vine după tine. Dar tu nu urci, tu numai comentezi, numai reproșezi, și atunci apare opoziția. N-ai sădit ce trebuie la început, n-ai vorbit ce trebuie atunci, acum trebuie s-o iei mai încet, așa este în familie”.

O relație bună poate exista doar acolo unde soții sau toți membrii familiei încetează să se mai contrazică, să își facă reproșuri, să își construiască așteptări mari de la celălalt.

O atitudine îngăduitoare, plină de iertare, blândețe și dragoste din partea soțului sau a soției îl poate ajuta și pe celălalt să crească duhovnicește, să sporească în bine și să ajungă la o comuniune frumoasă.

_____________________________________

Sursă: Părintele Nicolae Tănase, Soț ideal, soție ideală, Editura Anastasis, 2011: http://altarulcredintei.md/o-sotie-sot-trebuie-sa-fie-iubita-respectiv-iubit-cu-tot-ce-are-si-cu-bine-si-cu-rau/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *