În fiecare seară să vă cereți IERTARE unul de la altul – așa veți păstra PACEA și ARMONIA în FAMILIE

Creștinii au un obicei foarte bun de a-și cere iertare unul de la altul atunci când merg la Biserică, înainte de a se spovedi sau împărtăși, și mai ales atunci când greșesc față de cineva.

Călugării sunt învățați să spună „iartă-mă” chiar și atunci când nu au greșit ei, ci fratele lor, pentru a păstra smerenia, dragostea și pacea.

Iertarea

Părintele Arsenie Papacioc de la Techirghiol spunea adesea, amintind cuvintele Sfinților Părinți, că pacea este mai mare decât dreptatea.

Însuși Mântuitorul ne-a dat pildă de smerenie, luând asupra Sa greșelile noastre și nerăspunzând împotrivă când era învinuit pe nedrept.

Noi astăzi ne tulburăm imediat când cineva ne mustră sau ne acuză pe bună dreptate, iar când suntem ocărâți pe nedrept, ne supărăm foarte tare și suntem în stare să ripostăm cu orice preț pentru a ne apăra.

Ținerea la propria voie și dreptate este unul din cei mai mari dușmani ai comuniunii dintre două sau mai multe persoane. În căsnicie, pentru a avea parte de pace și armonie, unul din soți trebuie să lase de la el, să renunțe la orgoliul său, la dreptatea sa și la argumentele sale pentru a păstra iubirea și liniștea în casă.

În schimb, a cere iertare și a te purta cu blândețe, îngăduință și toleranță, ajută la consolidarea relațiilor dintre oameni și la bunăstarea familiilor.

Sfântul Paisie Aghioritul spune că în relațiile dintre membrii unei familii există o regulă de mare importanță:

„Aceea ce a cere iertare unul de la altul seara, înainte de culcare”.

Acest gest aparent simplu și poate umilitor pentru unii, poate face minuni în relațiile de cuplu, dar și în relațiile dintre părinți și copii, dintre prieteni, colegi sau vecini.

Chiar dacă reușim să ne demonstrăm dreptatea noastră și avem o satisfacție de moment, în cele din urmă cădem într-o stare cumplită de tristețe, amărăciune și gol sufletesc.

A ține la propria dreptate duce la învârtoșarea inimii și la despărțirea de Duhul lui Dumnezeu. Astfel pleacă și pacea și dragostea și prietenia, și se instalează mândria și duhurile răutății pun stăpânire pe noi.

Să nu uităm cât de mare putere are acest simplu cuvânt: „Iartă-mă! de a schimba prezentul și viitorul, de a opri conflictele, de a restaura relațiile deteriorate și de a vindeca inimi rănite. Diavolul nu poate sta acolo unde se rostește acest cuvânt din inimă și cu multă convingere. 

Iertarea este o dovadă a iubirii. Așa cum spunea filozoful francez, Francois de la Rochefoucauld, „fiecare iartă în măsura în care iubește“.

______________________________

Sursă: Starețul Paisie Aghioritul, Cum să întemeiem o familie ortodoxă, 250 de sfaturi înțelepte pentru soț și soție de la sfinți și mari duhovnici, Editura Cartea Ortodoxă, București, 2011, p. 145

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.