SOȚUL trebuie să-i fie soției sale uneori tată, alteori frate, altădată prieten, dar întotdeauna bărbat al ei – Părintele Iosif Vatopedinul

Părintele Iosif Vatopedinul – ucenic al Starețului Iosif Isihastul, și unul din cei mai iubiți părinți din Muntele Athos, spunea că într-o căsnicie, dragostea trebuie să vină îndeosebi dinspre bărbat spre femeie.

Soțul trebuie să poarte grijă de soția sa după modelul relației dintre Hristos și Biserică. „Acest lucru L-a făcut și Hristos față de Biserica Sa. S-a dat pe Sine Însuși ca să o facă slăvită”.

Sfaturi pentru o casnicie fericita

Așa cum Hristos este Mirele și capul Bisericii, tot la fel este și bărbatul pentru femeie. Vedem așadar că dragostea soțului pentru soția sa trebuie să fie una jertfelnică, deplină, capabilă de sacrificiul suprem.

Femeia are o fire gingașă și acționează de multe ori în baza emoțiilor sau a sentimentelor. De aceea bărbatul trebuie să știe să se adapteze în funcție de starea ei afectivă. Iată ce frumos spune Starețul Iosif despre aceasta:

„Soțul ar trebui să fie pentru soție – în funcție de împrejurări – uneori tată, alteori frate, altădată prieten, și întotdeauna bărbat al ei”.

Soția poate avea nevoie de înțelepciunea și siguranța unui tată, de umărul unui prieten sau de sprijinul unui frate, iar soțul ei trebuie să-i poată oferi toate acestea, dar fără să își uite rolul de bărbat.

„Dacă va face asta, va avea parte de o atitudine netulburată și armonioasă din partea soției, care, de multe ori, este mai binevoitoare și mai jertfelnică, dar alte ori, în fața unor evenimente neînsemnate, se descurajează și se teme”.

Iată unul din secretele unei căsnicii fericite: a fi pentru celălalt ceea ce el are nevoie.

După nașterea primului copil, femeia are nevoie mai mult de tandrețe și afectivitate decât de relațiile intime.

„De aceea, soțul trebuie să cunoască acest lucru și să fie tandru cu soția sa”.

Femeia trebuie să simtă dragoste din partea soțului venind neîncetat. El trebuie să-i arate necontenit prețuirea și grija pe care i-o poartă, precum și faptul că „toată truda și strădania lui au un singur scop: ca ea să fie fericită”.

„Atât de mare e taina căsătoriei, încât golul creat în inima femeii de lipsa afectivității soțului nu poate fi umplut nici măcar de dragostea propriilor copii”.

Soțul trebuie să fie atent la comportamentul său față de alte femei, pentru că firea femeii este slabă, și orice gest de amabilitate al lui față de o colegă de serviciu sau prietenă, ea îl poate interpreta în mod greșit, aprinzându-se de invidie și gelozie.

Aceasta o face tot din dragostea cea multă ce o are pentru bărbatul ei.

Dacă femeia suferă derapaje ca soție sau ca mamă, bărbatul ei trebuie să se poarte cu multă înțelepciune, iar nu cu agresivitate.

„Înstrăinarea femeii se vindecă prin iubire și prin delicatețe, nu prin dojană și mânie. Soțul trebuie, prin tandrețe, să găsească „butonul” de îmblânzire a soției”.

_________________________________

Sursă: Credința Ortodoxă Română, Sfaturi pentru bărbați de la Părintele Iosif Vatopedinul: http://www.credinta-ortodoxa.com/intr-o-casnicie-dragostea-trebuie-sa-vina-indeosebi-dinspre-barbat-spre-femeie-sfaturi-pentru-barbati-de-la-parintele-iosif-vatopedinul/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.