Rugăciunea lui Iisus îndulcește sufletul și sfințește tot ce facem – Sfântul Paisie Aghioritul

Rugăciunea lui Iisus este rugăciunea neîncetată pe care Sfinții Părinți o recomandă nu doar viețuitorilor în mănăstire, ci și celor din lume.

„Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă pe mine păcătosul!”

Rugăciunea lui Iisus îndulcește sufletul și sfințește tot ce facem – Sfântul Paisie Aghioritul

Rugăciunea lui Iisus îndulcește sufletul și sfințește tot ce facem – Sfântul Paisie Aghioritul

Cel care se străduiește să rostească această rugăciune neîncetat se îngrădește ca și cu un scut puternic împotriva tuturor încercărilor și ispitelor care vin de la oameni, de la diavoli sau de la propriile patimi.

Sfântul Paisie Aghioritul spunea că această rugăciune are mare putere și acționează ca o armă împotriva demonilor. De cel care se roagă neîncetat, diavolul nu se poate apropia.

„Așa cum vapoarele care se află în primejdie trimit S.O.S., tot astfel și tu să rostești continuu „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”, și vei primi ajutor”.

Când spunem „miluiește-mă”, Îi cerem lui Dumnezeu să ne scape de problema pe care o avem, să ne izbăvească de ispita în care ne aflăm, să ne dăruiască ce ne este de folos.

Acest „miluiește-mă” înseamnă și „mântuiește”, și „luminează”. Se referă și la nevoile trupești și la slobozirea de patimi. Acționează și ca medicament, și ca leac preventiv.

__________________________________

Repetăm atât de mult această rugăciune nu pentru că Hristos Domnul nu ne aude de prima dată când Îl chemăm, „ci pentru ca mintea noastră să se unească cu El, căci Hristos este pentru noi totul și în El vom sfârși”.

Prin rugăciunea neîncetată duhul nostru se unește cu Dumnezeu. Acesta este scopul rugăciunii.

„Să ai întotdeauna în gura ta preadulcele Nume al lui Iisus, ca să ți se îndulcească sufletul”.

Cel care are mereu rugăciunea pe buze, în gând sau în inimă, ajunge să-și sfințească firea. Tot ceea ce face se sfințește.

„Mare lucru este să-ți petreci toată ziua în rugăciune! Îți începi ziua cu Rugăciunea, apoi îți faci ascultarea rostind Rugăciunea, și astfel se sfințește tot ceea ce faci, se sfințesc și toți cei care se folosesc de ascultarea ta”.

Acest lucru nu este valabil numai pentru călugări, ci și pentru cei din lume, care desfășoară diverse activități.

În orice loc ne-am afla, nimic nu ne împiedică să rostim rugăciunea lui Iisus în taina inimii.

Chiar și lucrurile mărunte pe care le facem se sfințesc prin această rugăciune, și astfel toată lucrarea noastră devine bineplăcută lui Dumnezeu, spornică și folositoare pentru semenii noștri.

„Când, de pildă, faci mâncare și rostești Rugăciunea, se sfințește și mâncarea pe care o faci, și cei care o mănâncă”.

Ne putem lesne deprinde cu rugăciunea lui Iisus dacă în orice problemă avem, strigăm la Dumnezeu. Astfel ispita se face prilej de rugăciune.

„Să pui în valoare fiecare ispită pentru a scăpa la Hristos, cerând ajutorul Lui, și astfel îți va rămâne câștig rugăciunea neîncetată”.

__________________________________

Sursă: Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte Duhovnicești, Vol. VI, Despre Rugăciune, Partea a cincea, Cap. 1, Puterea Rugăciunii, Editura Evanghelismos, București, 2013, pp. 152-159

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.