Ce se întâmplă cu SUFLETUL după moarte în primele 3 zile și până la 40 de zile

Omul a fost creat încă de la început spre a trăi veșnic. Chiar dacă în urma călcării poruncii lui Dumnezeu a fost condamnat la moarte (pentru ca răutatea să nu fie fără de sfârșit), el rămâne nemuritor.

Trupul este cel care se întoarce în pământ, din care a fost alcătuit, iar sufletul se întoarce la Dumnezeu, de unde ființă și-a luat.

Sufletul dupa moarte

Nu de moartea aceasta fizică, trupească – prin care trecem toți – trebuie să ne temem, ci de moartea spirituală.

Dacă moartea biologică înseamnă despărțirea sufletului de trup, moartea spirituală înseamnă despărțirea sufletului de Dumnezeu – izvorul vieții veșnice.

Sufletul se desparte de Dumnezeu și moare atunci când omul persistă în păcat și nu se pocăiește, nu arată dorință de a se vindeca de patimi.

Revelațiile dumnezeiești ale Sfinților Părinți au arătat că după ieșirea din trup, sufletul parcurge un drum pe care este bine să-l cunoaștem încă de acum.

Acest lucru ne va ajuta să ne pregătim noi înșine pentru această călătorie, și totodată să-i ajutăm pe cei care pleacă de aici înaintea noastră și au mare nevoie de sprijinul nostru duhovnicesc și de rugăciunile noastre.

Sufletul dupa moarte

Drumul sufletului după moarte în primele 3 zile 

Sfântul Ioan Maximovici spune că în primele două zile, sufletul se bucură de o mică libertate, în sensul că este lăsat să vadă locurile în care a trăit, în care a petrecut.

În prima zi, sufletul rămâne lângă trup, iar în a doua zi, vizitează locurile prin care a trecut în timpul vieții.

În ziua a treia – care corespunde de cele mai multe ori cu îngroparea trupului – are loc ridicarea sufletului la cer.

Sufetul dupa moarte

Vămile văzduhului

Drumul sufletului spre înălțimi nu este deloc ușor, pentru că îl așteaptă așa-numitele „vămi”. Prin ele trebuie să treacă și păcătoșii și drepții.

Sfântul Ioan Maximovici spune că există legiuni de demoni care împiedică mersul sufletului la cer, oprindu-l și învinuindu-l de diferitele păcate spre care ei l-au îndemnat în timpul vieții.

Până ce îngerul păzitor nu aduce înainte faptele bune ale sufletului și pocăința pentru păcate, dracii nu cedează și îl învinuiesc cumplit, arătându-i cu lux de amănunte ce a făcut.

Cumplite sunt aceste vămi și înfricoșători sunt diavolii care caută cu orice preț să oprească sufletul și să-l arunce în iad pentru păcatele săvârșite.

Însăși Maica Domnului L-a rugat pe Fiul ei să o izbăvească de acești draci cumpliți la ieșirea ei din trup, măcar că era fără de prihană. Astfel că Însuși Mântuitorul S-a arătat din cer și a luat sufletul ei curat spre a-l duce în ceruri.

Ziua a treia este așadar cea mai grea pentru sufletul celui care a murit, și are mare nevoie de rugăciuni pentru a se izbăvi de amarii diavoli.

După trecerea celor 40 de vămi, sufletul merge la Dumnezeu să se închine Lui. Petrece o zi în odihnă, vizitând Raiul, după care, restul de zile până la 40, vizitează iadul.

În ziua a 40-a, sufletul trece prin judecata particulară și află unde va fi așezat până la Învierea cea de obște și Judecata de Apoi.

__________________________________

Sursă: Protopresbiter Dimitrios Athanasiou, Moartea și Viața de dincolo de mormânt, Cap. IV, Vămuirea sufletelor, Drumul sufletului după ieșirea din trup, Editura Egumenița, 2015, pp. 172-173

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.