Ce se întâmplă cu SUFLETUL după moarte în primele 3 zile și până la 40 de zile

Omul a fost creat încă de la început spre a trăi veșnic. Chiar dacă în urma călcării poruncii lui Dumnezeu a fost condamnat la moarte (pentru ca răutatea să nu fie fără de sfârșit), el rămâne nemuritor.

Trupul este cel care se întoarce în pământ, din care a fost alcătuit, iar sufletul se întoarce la Dumnezeu, de unde ființă și-a luat.

Sufletul dupa moarte

Nu de moartea aceasta fizică, trupească – prin care trecem toți – trebuie să ne temem, ci de moartea spirituală.

Dacă moartea biologică înseamnă despărțirea sufletului de trup, moartea spirituală înseamnă despărțirea sufletului de Dumnezeu – izvorul vieții veșnice.

Sufletul se desparte de Dumnezeu și moare atunci când omul persistă în păcat și nu se pocăiește, nu arată dorință de a se vindeca de patimi.

Revelațiile dumnezeiești ale Sfinților Părinți au arătat că după ieșirea din trup, sufletul parcurge un drum pe care este bine să-l cunoaștem încă de acum.

Acest lucru ne va ajuta să ne pregătim noi înșine pentru această călătorie, și totodată să-i ajutăm pe cei care pleacă de aici înaintea noastră și au mare nevoie de sprijinul nostru duhovnicesc și de rugăciunile noastre.

Sufletul dupa moarte

Drumul sufletului după moarte în primele 3 zile 

Sfântul Ioan Maximovici spune că în primele două zile, sufletul se bucură de o mică libertate, în sensul că este lăsat să vadă locurile în care a trăit, în care a petrecut.

În prima zi, sufletul rămâne lângă trup, iar în a doua zi, vizitează locurile prin care a trecut în timpul vieții.

În ziua a treia – care corespunde de cele mai multe ori cu îngroparea trupului – are loc ridicarea sufletului la cer.

Sufetul dupa moarte

Vămile văzduhului

Drumul sufletului spre înălțimi nu este deloc ușor, pentru că îl așteaptă așa-numitele „vămi”. Prin ele trebuie să treacă și păcătoșii și drepții.

Sfântul Ioan Maximovici spune că există legiuni de demoni care împiedică mersul sufletului la cer, oprindu-l și învinuindu-l de diferitele păcate spre care ei l-au îndemnat în timpul vieții.

Până ce îngerul păzitor nu aduce înainte faptele bune ale sufletului și pocăința pentru păcate, dracii nu cedează și îl învinuiesc cumplit, arătându-i cu lux de amănunte ce a făcut.

Cumplite sunt aceste vămi și înfricoșători sunt diavolii care caută cu orice preț să oprească sufletul și să-l arunce în iad pentru păcatele săvârșite.

Însăși Maica Domnului L-a rugat pe Fiul ei să o izbăvească de acești draci cumpliți la ieșirea ei din trup, măcar că era fără de prihană. Astfel că Însuși Mântuitorul S-a arătat din cer și a luat sufletul ei curat spre a-l duce în ceruri.

Ziua a treia este așadar cea mai grea pentru sufletul celui care a murit, și are mare nevoie de rugăciuni pentru a se izbăvi de amarii diavoli.

După trecerea celor 40 de vămi, sufletul merge la Dumnezeu să se închine Lui. Petrece o zi în odihnă, vizitând Raiul, după care, restul de zile până la 40, vizitează iadul.

În ziua a 40-a, sufletul trece prin judecata particulară și află unde va fi așezat până la Învierea cea de obște și Judecata de Apoi.

__________________________________

Sursă: Protopresbiter Dimitrios Athanasiou, Moartea și Viața de dincolo de mormânt, Cap. IV, Vămuirea sufletelor, Drumul sufletului după ieșirea din trup, Editura Egumenița, 2015, pp. 172-173

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.