Secretul LINIȘTII din casă și din familie se află în dispoziția de a IERTA și a renunța la ORGOLIU și EGOISM

Liniștea din sânul unei familii nu este dată atât de bunăstare, de confort, sau de alți factori externi, ci mai ales de starea lăuntrică a celor din casă.

Un monah din Muntele Athos spunea că secretul liniștii din casă constă în disponibilitatea membrilor familiei de a se ierta unul de pe altul, de a se iubi și respecta, și mai ales de a se spovedi cu regularitate.

Linistea din casa

Prin spovedanie și împărtășanie se destramă uneltirile vrăjmașului, se potolesc pornirile cele rele și pătimașe, se stinge aprinderea mânioasă, se vindecă inima de egoism și îndreptățire de sine.

Relația dintre soți trebuie să fie una de prietenie, în care nici unul nu se comportă cu superioritate.

„Nu faceți pe învățătorul în fața tovarășului vostru de viață. Modul cel mai potrivit pentru a-l învăța un lucru este de a-l iubi ca pe voi înșivă, de a-l respecta și de a trăi în dreapta credință”.

Conviețuirea trebuie să ne ajute să vedem nu atât cusururile celuilalt spre a i le reproșa, ci mai cu seamă să ne vedem propriile greșeli, înclinații rele și patimi.

Căsnicia trebuie să îi ajute pe soți să se cunoască pe ei înșiși și să se îndrepte de dragul iubirii și al armoniei din casă.

„Pe soțul nostru îl acceptăm așa cum este, cu neputințele și capriciile lui, și nu așa cum vrem noi să fie. Familia este un o sală de gimnastică a sufletelor”.

Disponibilitatea de a-l accepta pe celălalt cu calitățile și defectele lui ajută la consolidarea unei familii.

„Încercați să-l înțelegeți pe soțul vostru. Nu uitați că bărbatul este cel care gândește rațional, în timp ce femeia își exercită cu inima rolul în familie”.

Tocmai de aceea femeia trebuie să lase mai mult de la ea, să caute pacea și înțelegerea mai presus decât dreptatea ei.

Nu încercați să vă impuneți părerea voastră și să-l corectați pe partenerul vostru. Aveți grijă mai bine să vă îndreptați sinele vostru. Dragostea rezistă prin buna înțelegere și iertare! Nu vă supărați, nu vă mâniați, și nu vă certați!”

Nu contează cine a greșit, cine e vinovat sau cine are dreptate. Mai presus decât orice trebuie să se afle dorința de pace, liniște și armonie în familie.

„Cei mai mari dușmani în viața de familie sunt egoismul și păcatul. Secretul stării de liniște dintr-o familie stă în posibilitatea membrilor ei de a ierta, de a iubi, de a respecta unul pe altul și de a se spovedi unui duhovnic.

Nunta este „taina cea mare” ce începe în Biserică, se prelungește prin taina Mărturisirii (spovedania), prin Sfânta Liturghie și toate celelalte taine ale credinței noastre ortodoxe, strămoșești și vii”.

Modul părinților de a se comporta în familie îi va influența și pe copii. Iar aceștia trebuie să vadă iubire, respect și jertfă.

„Cel mai bun exemplu pentru copiii este ca tatăl s-o iubească pe mama lor și invers, de asemenea să-i vadă cum se roagă și cum se duc la Biserică”.

Sfântul Ioan Gură de Aur îi îndeamnă pe bărbați să nu ia seama la osândirile femeilor lor, fie pe drept sau pe nedrept.

„Să răbdăm fără tânguire toate întâmplările nemulțumitoare și să fim împăciuitori față de toți, îndeosebi față de femeile noastre.

Doar de un lucru să ne îngrijim: să alungăm pricina supărării și să facem pace în casa noastră, încât și femeia să poată să se alipească de bărbatul ei, și bărbatul să alerge la ea ca la un liman din tulburările și zgomotele din afară, și astfel să afle în ea orice mângâiere”.

_____________________________

Surse:

1. Doxologia, Decalogul fericirii în familie: https://doxologia.ro/casatorie/decalogul-fericirii-familie

2. Doxologia, Sfântul Ioan Gură de Aur, Cuvinte de aur, Vol. III, Nunta, familia și problemele lor, Editura Egumenița, Galați, p. 30: https://doxologia.ro/casatorie/restabiliti-pacea-casa-voastra-de-la-ea-porneste-tot-binele

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.