Scoaterea Sfântului Aer în Vinerea Patimilor – semnificații și obiceiuri

În Sfânta și Marea Vineri, în toate bisericile ortodoxe se săvârșește slujba Vecerniei Mari, care mai este cunoscută și ca Vecernia Scoaterii Sfântului Aer, sau a Sfântului Epitaf.

Sfântul Epitaf este o pânză confecționată din in, catifea sau mătase, pe care este imprimată scena punerii în mormânt a Domnului.

Aceasta este scoasă de către preot în mijlocul bisericii, unde rămâne pentru închinarea credincioșilor până seara, când are loc Prohodul Domnului.

După obicei, credincioșii se apropie de masă, sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce (care sunt așezate pe pânză), apoi Sfântul Epitaf, după care trec pe sub masă.

La vremea Prohodului, în jurul orelor 17:00-18:00, după ce întreaga Biserică săvârșesc cântările specifice acestui moment liturgic, preoții ridică Sfântul Epitaf și îl poartă în procesiune în jurul Bisericii. Acest act simbolizează și în același timp reactualizează înmormântarea Mântuitorului.

La intrarea în Biserică, preoții se opresc cu Sfântul Epitaf înaintea ușilor. Credincioșii trec pe sub el, sărută din nou Sfânta Evanghelie și sunt miruiți pe frunte.

La finalul slujbei, Sfântul Epitaf este dus din nou în Altar și așezat pe Sfânta Masă unde rămâne până la Înălțarea Domnului.

În traducere din limba greacă, cuvintele „epi” și „tafos” înseamnă „pe deasupra” și respectiv „mormânt”.

Întreaga slujbă este plină de semnificații profunde. Descrie însuși gestul lui Iosif și al lui Nicodim, care coborând trupul Domnului de pe Cruce și cu miresme de smirnă și aloe ungându-l, l-au așezat într-un mormânt nou.

O astfel de slujbă și procesiune mai are loc la Vecernia Adormirii Maicii Domnului din ziua de 13 august seara.

Într-o cuvântare la Scoaterea Sfântului Epitaf, Arhimandritul Simeon Kraiopoulos ne îndeamnă ca fiecare dintre noi să mergem să ne îngropăm și să murim împreună cu Hristos.

Iar după ce am participam la slujbă, să ne întoarcem acasă schimbați lăuntric în bine. Să lepădăm pe omul cel vechi, stricat de patimi și să ne îmbrăcăm în omul cel nou, zidit după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

„Ce frumos ar fi, când am pleca acum la casele noastre, să nu mai fim cei de dinainte. De vreme ce ne-am înmormântat împreună cu Hristos, ar trebui ca toate acestea care înseamnă păcat înlăuntrul nostru, care nu sunt ale lui Dumnezeu, să le înmormântăm, să rămână în mormânt, și astfel să ieșim împreună cu Hristos înviați, liberi și izbăviți”.

Fiecare creștin este dator a-și purta crucea sa și suferințele lui Hristos cu demnitate și credință. A ne duce crucea înseamnă a lupta cu patimile și a le birui. Fără cruce nu există mântuire.

„Fără să-ți supui patimile, fără să suferi necazuri și ispite, nu vei primi cununa și răsplata”.

„Cine primește necazurile și ispitele cu inima bună și cu îndrăzneală, acela găsește în ele mângâiere, și face să rodească bogăție duhovnicească”.

Să nu ne fie frică de crucea suferințelor, pentru că în toate ne ajută Hristos.

„Roagă-L pe Hristos să-ți întărească slăbiciunea cu Harul Său, și să-ți dăruiască o parte din bărbăția Sa. Hotărăște-te să-L urmezi până la Golgota, pe urmele stropite cu Sfânt Sângele Său, până ce te vei ridica pe Cruce și până vei muri împreună cu El prin ascultarea poruncilor Lui, zicând și tu cu Toma: „Să mergem și noi ca să murim împreună cu Dânsul!” (Ioan 11, 16).

____________________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Creștin Ortodox, Sfântul Epitaf: https://www.crestinortodox.ro/liturgica/viata-liturgica/sfantul-epitaf-135534.html

2. Doxologia, Ce este Vecernia Scoaterii Sfântului Epitaf: doxologia: https://doxologia.ro/viata-bisericii/liturgica/ce-este-vecernia-scoaterii-sfantului-epitaf

3. Arhimandritul Simeon Kraiopoulos, Taina Suferinței, Editura Bizantină, 2007: http://www.cuvantul-ortodox.ro/ingroparea-domnului-epitaf-simeon-kraiopoulos-sa-bem-paharul-pana-la-fund/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.