Străduiți-vă să găsiți în fiecare zi cel puțin 50 de motive pentru care să mulțumiți lui Dumnezeu

Stă în puterea noastră să alegem în fiecare clipă între lumină și întuneric, bucurie și tristețe, pace și tulburare, dăruire și egoism.

Dar cum putem alege doar lucrurile pozitive când circumstanțele de viață nu ne sunt deloc favorabile? În realitate, stările noastre sufletești nu sunt cauzate de factori externi, ci de propriile noastre gânduri și simțiri.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că bucuria nu stă în natura lucrurilor, ci în voința omului. Fiecare dintre noi poate sta într-o stare de mulțumire, de pace și bucurie dacă alege mereu binele.

„Pe omul deprimat nu îl mai bucură nimic, el nu mai apreciază nimic și nimic nu-i mai atrage prea mult atenția. Or, viața, în toate manifestările ei, este darul principal al lui Dumnezeu pentru om”.

Părintele Pavel Gumerov spune că această atitudine indiferentă față de viață este un păcat mare. Unii oameni cad într-o stare cumplită de depresie din cauză că nu mai știu să aprecieze darul vieții.

„Omul o să fie fericit numai atunci când va vrea să fie, când va începe să se bucure de viață”.

Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să ne bucurăm pururea, să ne rugăm neîncetat și să mulțumim pentru toate (I Tesaloniceni 5, 16-18).

„Prin recunoștința față de Dumnezeu învățăm să prețuim darurile vieții. Iar bucurie, fericire, aduce numai ceea ce prețuim”.

Trebuie să mulțumim în fiecare zi pentru toate binefacerile lui Dumnezeu în viața noastră. Un preot le spunea fiilor săi duhovnicești să găsească cel puțin cincizeci de motive pentru care ar trebui să mulțumească lui Dumnezeu. Să le scrie pe o hârtie în fiecare seară.

Unii oameni, deși sunt năpăstuiți sau trăiesc în mari lipsuri, sunt mai fericiți decât alții care au tot ce își doresc. Secretul lor este cugetarea smerită și credința în Dumnezeu.

Cel smerit, care se lasă cu totul în voia lui Dumnezeu, este mulțumit cu ceea ce are și nu își dorește mai mult. Unul ca acesta nu se îngrijorează peste măsură pentru problemele vieții, ci nădăjduiește și crede că Dumnezeu îi dă ceea ce îi este de folos pentru mântuire.

Să-I mulțumim lui Dumnezeu că este bun și îndurat,
Și câte noi cerând la El, ne-a ascultat și ni le-a dat.
Prezența Lui e peste tot; ne vede și ne-aude.
Cerșind la bunătatea Lui, ne dă cu mult mai multe.
Ne vede gânditori de ziua următoare și ne întrebăm: Cum va mai fi?
El pune alinare.
Ne însoțește peste tot, de-a pururi cu noi este
Ne pune-n față ce dorim, și El ne dă de veste.
Ne-nseninează atunci când ne e lumea mai urâtă
Ne mângâie atunci când viața e mohorâtă.
Și poposește lângă noi, vorbind cu noi în șoaptă.
El ne ridică din nevoi, ne ceartă și ne iartă.

(Monahul Iordan de la Mănăstirea Sihăstria Tarcăului)

_________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Preot Pavel Gumerov, Cele opt păcate de moarte și lupta cu ele: ascetica ortodoză pentru mireni, Editura Sophia, București, 2014, pp. 125-126: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/cincizeci-de-motive-pentru-care-sa-i-multumim-lui-dumnezeu

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.