Adevăratul POST înseamnă a înceta să mai JUDECI și să mai vorbești de rău – Părintele Arsenie Papacioc

Postul este dedicat și închinat lui Dumnezeu și este legat de pocăință, de o apropiere de Dumnezeu. Pocăința aduce smerenie și sfințirea sufletului. Prin post urmărim potolirea patimilor și îmbunătățirea stării noastre sufletești.

Nimeni întinat nu se poate apropia de Dumnezeu, de aceea postim, ca să ne curățim de păcate și să ne eliberăm de patimi. De aceea au postit patriarhii Vechiului Testament, proorocii și toți Sfinții Părinți.

Pentru a avea un post cu folos duhovnicesc, acesta trebuie ținut cu trezvie și atenție la gânduri, la cuvinte, la simțuri, la mișcările inimii, la gesturi.

Cel care postește trebuie să devină mai răbdător, mai blând și înfrânat de la toate relele și stăpân peste patimile sale, atât a celor trupești, cât și a celor sufletești – lăcomia pântecelui, desfrânarea, egoismul, mândria, iubirea de sine.

„Postul e de o mare valoare dacă este ținut sufletește mai cu grijă”

Majoritatea oamenilor acordă postului de bucate cea mai mare importanță. Zadarnică este osteneala celor care se chinuiesc să postească de la mâncăruri iar de postirea de la păcate nu se îngrijesc deloc. 

Părintele Arsenie Papacioc spunea că adevăratul post este postul cel sufletesc, care presupune „reținerea cu orice chip de la a nu mai judeca, a nu mai vorbi de rău – un lucru atât de grav și care se face atât de ușor”.

Multă lume se dedă acestui obicei defăimător de a bârfi și a cleveti, crezând că nu fac nimic rău. Acest păcat este atât de mare încât Părintele Arsenie spunea că „cei mai mulți în iad sunt cei care vorbesc de rău. Biserica îi încadrează la „uciderea morală”.

Când vorbim de rău pe cineva, desființăm un om pe care Hristos l-a restaurat prin jertfa și sângele Său.

Să acordăm mai multă atenție relațiilor cu semenii noștri. Să practicăm cu mai multă convingere și râvnă iertarea și iubirea creștină, pentru că pentru iubire vom fi judecați.

„Nu se poate face nimic fără iubire. Noi suntem obligați să iubim pe frații noștri. Te înșeli dacă crezi că Îl iubești pe Dumnezeu și dușmănești pe atâția inși”.

Postul este un antrenament al sufletului pentru câștigarea iubirii, a bunătății, a iertării.

„Să ne antrenăm în a nu dușmăni, în a iubi”.

___________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Arhim. Arsenie Papacioc, Postul sufletesc: https://www.urcusspreinviere.ro/240/postul-sufletesc/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *