Ce a scris Iisus pe nisip

Este fără îndoială una din cele mai enigmatice scene din Evanghelie. În timp ce fariseii o aduc înaintea lui Iisus pe femeia adulterină spre a fi judecată, El stă jos, cu fața în pământ și scrie pe nisip.

Nu ni se spune ce anume a scris pe nisip, însă deznodământul acestei scene ne dezvăluie semnificația gestului Său plin de mister.

Ieromonahul Savatie Baștovoi răspunde la această întrebare și spune că Mântuitorul nu scrie nimic pe nisip. Face acest gest pentru a se delimitează de farisei, arătând că nu vrea să ia parte la judecata lor.

„Se preface că are treabă. De fapt, El se ferește să aibă un contact vizual cu femeia învinuită, ca și cum un părinte se preface că nu vede ce a făcut rău copilul său.

El își ascunde privirea pentru ca femeia păcătoasă să nu se simtă stânjenită de sfințenia și bunătatea Lui.

Poate că Hristos a lăcrimat atunci și S-a întors cu spatele ca să nu fie văzut. Nu știm. Dar este clar că Hristos S-a prefăcut a nu vedea femeia și S-a ferit să o privească pentru ca ea să nu se rușineze”.

Această explicație frumoasă ne arată cu câtă sensibilitate, gingășie și discreție se poartă Dumnezeu față de cei care păcătuiesc împotriva poruncilor Sale. Tot la fel trebuie să ne purtăm și noi față de semenii noștri care greșesc.

„Hristos nu a scris nimic pe nisip, totul a fost un joc al iubirii, dar dacă cineva dorește cu tot dinadinsul să creadă pe nisip s-a scris ceva de taină, are și acela dreptate: pe nisip s-a scris: „Iertați și vi se va ierta!”

Dacă noi trecem cu vederea greșelile celorlalți, și Dumnezeu va trece cu vederea ale noastre păcate. Dacă noi iertăm pe semenii noștri, nădăjduim că vom primi și noi iertare de la Domnul.

Nimeni nu este fără de păcat. Chiar și numai în gând de am greși, tot ne-am arăta vinovați înaintea conștiinței noastre și a lui Dumnezeu.

Când femeia prinsă în adulter a fost adusă de farisei înaintea Mântuitorului pentru a fi judecată și osândită la moarte, Domnul le-a cerut ca cei fără de păcat să arunce primii cu piatra în ea.

Neaflându-se nimeni curat înaintea lui Dumnezeu, și „mustrați fiind de cuget”, au plecat toți. Mântuitorul își ridică ochii din pământ și o privește pe femeie abia acum, când toți pârâșii ei au lăsat-o și s-au dus, când în ochii ei nu se mai citește groaza dinaintea sentinței la moarte ci „bucuria iertării”.

„Femeie, unde sunt pârâșii tăi? Nu te-a osândit nici unul?”

„Pune această întrebare ca și cum nu El i-a alungat pe toți, ci parcă îndreptarea din inima ei ar fi făcut această minune”, spune Părintele Savatie.

Iar ea a zis: „Nici unul, Doamne”. Și Iisus i-a zis: „Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de acum să nu mai păcătuiești” (Ioan 3, 8-11).

Iată deci, că cele rele ale aproapelui pe care le trecem cu vederea, nici Dumnezeu nu le socotește. Pentru dragostea noastră, Dumnezeu iartă și îndreaptă.

Prin atitudinea noastră tolerantă și iubitoare putem „contribui” la iertarea semenilor noștri și vindecarea lor de viciile și patimile care îi stăpânesc, și totodată, ajutăm la propria noastră tămăduire.

Știind acest lucru, s-ar cuveni ca niciodată să nu judecăm, să nu osândim, să nu bârfim și să nu ne scârbim de păcătoși. Ci cu multă sârguință să acoperim faptele lor rușinoase cu mantia dragostea noastre, rugându-ne la Dumnezeu pentru îndreptarea lor.

__________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Savatie Baștovoi, Dumnezeu povestit pe înțelesul unei femei, Ce a scris Iisus pe nisip, Editura Cathisma, București, 2017, pp. 110-112

5 comentarii

  1. Am văzut filmul.. Privirea îndreptată spre Ioan in momentul botezului ,este irepetabilă !!

  2. Dar stiti cumva de ce a trimis Dzeu pe Fiul Lui sa moara pt noi????si cam ce cerinte are Dzeu ca sa intri in rai????? DE CE SPUNEA Ioan Botezatorul pocaiti va pui de naparci si chiar Mantuitorul spune sa ne nastem din nou din apa si duh cititi toata evanghelia Matei Ioan care doriti macar una si vedeto ce spune acest Isus..🤔

  3. In cartea scrisa de unul din cei 70 de apostoli Sotirios Crotos-Ucenicul lui Iisus Hristos-acesta spune ca domnul Hristos scria cu degetul pe nisip pacatele care le avea fiecare din cei care erau pregatiti sa arunce cu piatra. Scria hoț, cel cu piatra se uita ce scrie Domnul, acesta stia ca e hoț il mustra si constiinta si asa arunca piatra si pleca….s.a.m.d.

  4. Doamne ajuta-ne tuturor! Amin!

  5. Așa l-am visat pe DOMNUL IISUS HRISTOS cu mulți ani în urmă, am stat de vorba cu dansul și m-a protejat tot timpul ! AMIN !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *