Străduiți-vă să fiți întotdeauna într-o stare sufletească bună, pentru că duhurile rele vor să fim neconteniți triști – Starețul Tadei

Veselia sufletească este unul din secretele destăinuite de Părinții duhovnicești pentru păstrarea păcii. Cu toții resimțim tot mai mult nevoia de liniște, de tihnă și de armonie cu noi înșine și cu cei din jur.

Acest lucru se poate dobândi prin cultivarea smereniei, simplității și blândeții. Domnul a zis că omul care-I urmează în smerenie și blândețe își va afla odihnă sufletului.

Părintele Arsenie Papacioc, duhovnicul de la Techirghiol spunea adesea: „Să ai mereu un zâmbet ascuns în inimă”. Pentru că această stare de bucurie lăuntrică face bine și celor din jur.

Starețul Tadei de la Vitovnița recomanda mai ales soților să răspândească bunătate și să o împărtășească tuturor membrilor familiei, pentru ca să se instaureze în casă o stare de pace și de înțelegere.

Se cuvine să ne ostenim a avea cu orice preț, în toată vremea, o stare sufletească bună, pentru că aceasta poate înlătura cu ușurință grijile apăsătoare, poate stinge conflictele, poate stârpi egoismul și îndreptățirea de sine, poate preveni certurile și dezbinările

Să fim permanent cu duhul pașnic și vesel, pentru a ne feri de ispitele vrăjmașului. Duhurile rele vor ca noi să fim tot timpul triști, posomorâți, nemulțumiți, răzvrătiți, mâhniți, pentru că din aceste stări negative putem săvârși păcate grave, ajungând chiar la deznădejde și suicid.

Orice ni s-ar întâmpla, fie în planul social, familial sau spiritual, să nu ne pierdem nădejdea niciodată. Să ne adresăm cu credință lui Dumnezeu și să-I cerem să ne ajute în neputințele noastre.

„Chiar de am cădea de o sută de ori pe zi, nu vă îngrijiți de aceasta, ci doar să vă ridicați și să mergeți mai departe, fără să priviți înapoi. Voi doar să mergeți înainte și să vă rugați Domnului, spre ajutor”.

Părintele Tadei spunea că Dumnezeu nu supără atât pe noi pentru că ne plângem tot timpul de câte ceva, ci pentru că nu ne întoarcem spre Dânsul ca spre un prieten apropiat pentru a-I cere ajutorul.

Când tristețea ne cuprinde sufletul, să ne oprim o clipă și să vorbim cu noi înșine precum ne arată Părintele Tadei:

„Ce vrei? Ți-e foame? Ți-e sete? Ești gol, desculț, bolnav? Dumnezeu ne-a dat totul, ce mai vrei?”

Totul pornește de la gânduri, spunea adesea starețul. Cum ne sunt gândurile așa ne este și viața. Putem fi oameni veseli și triști, oameni făcători de pace sau dezbinători, oameni blânzi sau mânioși, oameni liberi de griji sau stresați.

Sfântul Ioan Casian numără tristețea printre cele opt mari păcate: lăcomia pântecelui, curvia, iubirea de argint, mânia, tristețea, descurajarea, slava deșartă și trufia.

Patimile se nasc una din alta, și nu e om care să scape de înrâurirea lor. Din mânie se naște tristețea, din tristețe lenea și așa mai departe.

Sfântul Casian spune că patima tristeții se vindecă prin lepădarea de grija excesivă față de trup. Astfel ne putem feri de tristețea survenită ca urmare a neîmplinirii vreunei pofte.

„Nu trebuie să îngăduim ca aripile duhului nostru să fie apăsate de grijile ucigătoare ale acestui veac”.

Omul trebuie „să trăiască în așa fel încât, dacă s-ar întâmpla să piardă ceva (chiar totul), să nu se întristeze pentru ce a pierdut; să nu fie robul lucrurilor pentr care, de altfel, a muncit și merita să le aibă în proprietatea sa”.

Nu trebuie să punem un preț prea mare pe bunurile materiale. Trebuie să fim atât de liberi față de ele încât să fim capabili să o luăm de la început dacă am pierde totul.

Pe toate cele trecătoare trebuie să le disprețuim ca pe niște lucruri amăgitoare, pentru caracterul lor efemer. Să le considerăm mici și fără valoare, pentru a nu ne lăsa vreodată înfrânți de tristețe sau de deznădejde.

______________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Ziarul Lumina, Starețul Tadei: http://ziarullumina.ro/staretul-tadei-o-viata-curata-spune-mai-multe-decat-orice-cuvant-44738.html

2. Viața la țară, Vindecarea gândurilor: https://viatalatara.wordpress.com/2009/01/28/ciprian-voicila-cum-ne-sunt-gandurile-asa-ne-este-si-viata/

3. Creștin Ortodox, Patima tristetii la Sfantul Ioan Casian: https://www.crestinortodox.ro/editoriale/patima-tristetii-sfantul-ioan-casian-70062.html

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Duhurile rele,nu este altceva,decat rautastea din noi,slabiciunile noastre,invidia,ura,gelozia,prostia,asta sant duhurile rele,ceea ce multa lume,neaga daptul cum este,nu se cunoaste pe sine si da vina pe duhurile rele

  2. Primavara frumoasa La Taifas!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.