Ce sunt Arhanghelii – fruntașii îngerilor
Vorbim astăzi despre o treaptă superioară a îngerilor, şi anume despre Arhangheli.
Cei interesaţi de acest subiect pot răsfoi prin scrierile Sfântului Dionisie Areopagitul, unul din cei mai mari angelogi creştini.
Arhanghelii fac parte din acelasi cor divin al Întâietorilor Cereşti care îl slăvesc pe Dumnezeu în necontenita lor dragoste şi adoraţie.
Cuprins
Ce sunt Arhanghelii
Arhanghelii sunt constituiţi în cel de-al treilea ordin angelic. Aceştia că sunt fruntaşii îngerilor, sau cei care comunică atât cu ierarhia îngerească, cât şi cu Dumnezeu Însuşi.
Tradiţia românească are o denumire populară frumoasă pentru arhangheli. Noi creştinii îi mai numim şi „Sfinţii Voievozi”.
În traducere greacă, „arhanghel” înseamnă fruntaş al îngerilor, sau spraveghetor peste cetele îngerilor care ne păzesc. Arhanghelii deţin o funcţie importantă în regatul angelic.
Potrivit acestor misiuni specifice, arhanghelii răspund la anumite tipuri de rugăciuni adresate de către credincioşi.
Rolul Arhanghelilor
Se spune despre aceste fiinţe de lumină că au capacitatea de a înţelege şi a pătrunde la nivelul conştiinţei umane mult mai adânc decât oricare alte cete cereşti.
Arhanghelii primesc iluminările şi mesajele divine de la Dumnezeu, urmând ca apoi să le „traducă” celorlalţi îngeri care se află în subordinea lor. Îngerii, la rândul lor, transmit mai departe lumina către noi, cei mai de jos.
Mesajul venit de sus ni se descoperă fiecăruia potrivit cu măsura sfinţeniei la care fiecare dintre noi am ajuns. Pe scurt, spunem despre arhangheli că sunt intermediarii de seamă între ierarhiile îngerilor şi umanitate.
Sunt descrişi ca fiinţe dotate cu înţelepciune divină, ca arhitecţi care lucrează neîncetat la întemeierea Binelui pe pământ şi îndepărtarea Răului.
Ei ajută la construirea noastă lăuntrică şi la desăvârşirea sufletească. De aceea se spune despre arhangheli că ar fi adevăraţi vindecători ai bolilor localizate la nivelul conştiinţei şi ai sufletelor noastre, individual şi colectiv.
Numărul Arhanghelilor
Avem sărbători închinate în special Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, doi dintre cei mai puternici slujitori ai Sfatului Treimii.
Aceştia sunt menţionat clar în Biblie. Numărul arhanghelilor este însă mult mai mare decât ceea ce cunoaştem noi. Găsim la Apocalipsa lui Ioan referiri specifice la 7 arhangheli care stau înaintea lui Dumnezeu. Fiecare dintre ei este înzestrat cu un atribut sau rol specific.
Nume de Arhangheli
Tradiţia românească are o denumire populară frumoasă pentru arhangheli. Noi creştinii îi mai numim şi „Sfinţii Voievozi”. În traducere greacă, „arhanghel” înseamnă fruntaş al îngerilor, sau spraveghetor peste cetele îngerilor care ne păzesc. Arhanghelii deţin o funcţie mare în regatul angelic.
Arhanghelul Gavriil este aducătorul veştilor bune. El este cel dăruit de Dumnezeu de a binevestei naşterea de prunci diferitelor personalităţi importante din istoria Vechiului şi Noului Testament.
Prima data Arhanghelul Gavriil îl vesteşte pe Avraam că soţia lui Sara – cea stearpă va naşte pe Isaac.
Apoi acesta îi apare Elisabetei, anunţând-o că va naşte un fiu, pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul. Acelaşi arhanghel va aduce apoi vestea bună a naşterii Mântuitorului nostru Sfintei Fecioare Maria.
Arhanghelul Mihail este cel care conduce legiunile îngerilor Domnului împotriva forţelor răului. Acelaşi arhanghel ne este descris ca un păzitor şi implinitor al legii lui Dumnezeu.
El este cel care biruie şi omoară pe îngerul căzut, Lucifer.
Este interesant de citit aici despre lupta Arhanghelului Mihail cu diavolul pentru sfântul trup adormit al proorocului Moise.
Arhanghelul Rafael este numit îngerul tămăduirii şi îngerul păzitor tainic al tinerilor.
1 comentariu