„Gândul RĂU influențează negativ față de noi pe acela despre care gândim rău” – Sfântul Porfirie

Toate relele din viața noastră pornesc de la gânduri. În mod paradoxal, nu oamenii din jurul nostru sunt cauza pentru care suferim, ci propriile noastre cugete rele.

Bucuria și tristețea pe care le resimțim nu sunt în realitate provocate de factori externi, ci de factori interni, care țin de gândurile negative pe care pe care le emitem sau le permitem să intre în mintea și în inima noastră.

Sfântul Porfirie Kavsokalivitul

Ele pot fi create de noi, sau ne pot fi insuflate de diavol, cum se întâmplă de cele mai multe ori. La acestea trebuie să luăm aminte dacă vrem să ne curățim mintea și să dobândim pacea sufletului.

Gândurile rele au putere mare asupra noastră și a celor din jurul nostru. Chiar dacă nu exprimăm gândurile rele pe care le avem față de cineva care ne judecă sau ne face rău, starea de negativism din interior alungă pacea sufletului.

Părintele Porfirie Kavsokalivitul spunea că răul începe de la gândurile rele:

„Să nu te răzvrătești împotriva niciunei judecăți nedrepte care vine asupra ta, nici măcar în sinea ta. Acesta este un lucru rău! Când te amărăști și te răzvrătești, fie și numai în gând, îți pierzi așezarea duhovnicească. Îl împiedici pe Duhul Sfânt să lucreze și îngădui diavolului să facă un rău încă și mai mare”.

Gândurile rele aduc multă necurăție în sufletul nostru și totodată îl ating pe cel vizat, transmițând asupra lui o puterea rea.

În aceeași măsură, rugăciunea are o influență pozitivă asupra celor din jur și îi poate ajuta. De aceea spunea Părintele Porfirie că tot timpul trebuie să ne rugăm pentru ceilalți, să iubim și să iertăm, și să izgonim orice gând rău din mintea noastră.

Trebuie să învățăm a face deosebire între gândurile bune și cele care ne sunt semănate în minte de la diavol.

„Lucrarea duhurilor viclene este dezbinarea, minciuna, tulburarea, discordia și altele, iar a celor bune este slujirea celor care se îngrijesc să moștenească Împărăția lui Dumnezeu”.

Gândurile rele nu trec niciodată fără să rănească pe cineva.

„El îl influențează negativ față de noi pe acela despre care gândim rău, chiar dacă ne aflăm departe unul de altul, chiar dacă el nu conștientizează motivul pentru care ajunge să aibă ceva împotriva noastră”.

Să ne străduim în orice clipă să ne curățim mintea și inima de cugete viclene, să alungăm din noi orice antipatie față de cineva și să ne împodobim sufletul cu gânduri bune și frumoase. Să ne ferim mai cu seamă de ținerea de minte a răului, care aduce multă amărăciune.

___________________________________________________________________________________________________________

Sursă: ORTODOXIA, ÎNFRICOȘĂTOR! GÂNDURILE RELE ale celorlalți pot să-ți facă MULT RĂU! Un sfânt din Muntele Athos dezvăluie cum te poți APĂRA de ele! http://ortodoxia.rol.ro/nfricotor-gAndurile-rele-ale-celorlalti-pot-sa-ti-faca-mult-ru-un-sfant-din-muntele-athos-dezvaluie-cum-te-poti-apra-de-ele-vezi-aici–969742.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. adevarat -chestiune verificata personal-

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.