„Nu încercați să îndreptați neputințele altuia. Iubiți-l cu toate neputințele lui, Domnul va avea grijă de el” – Părintele Porfirie

Sfințenia se recunoaște prin belșugul de dragoste pe care îl revarsă cineva asupra celor din jurSe cunoaște prin cugetarea smerită, prin nejudecarea aproapelui, prin simplitatea cuvintelor, prin blândețea gesturilor și a curățirii inimii.

Părintele Porfirie Kavsokalivitul, canonizat de curând și adăugat la ceata sfinților rugători din ceruri, are învățături foarte frumoase și unice despre această dragoste dumnezeiască pe care trebuie să o dobândim cu toții.

Sfântul Porfirie Kavsokalivitul

Iubirea pe care trebuie să o „practicăm” noi în viața de zi cu zi este acea iubire cu care iubește Dumnezeu lumea: jertfelnică și nu individualistă, binevoitoare și nu vicleană, darnică și nu egoistă, duhovnicească și nu pătimașă.

Această iubire este total lipsită de răutate, de interese personale și de orice urmă de egoism. Cel care iubește cu adevărat nu se supără dacă iubirii sale nu i se răspunde cu iubire. Dragostea nu i se împuținează dacă cineva se poartă necuviincios față de el.

„Nu te tulbura niciodată dacă nu te iubește cineva… Tu doar să reverși tuturor din dragostea lui Hristos. Dacă iubești din toată inima pe Hristos, totul va fi ușor”.

Iubirea nu se comportă cu răutate, nu judecă, nu critică, nu osândește, nu bârfește, nu se mânie, nu se supără, nu invidiază, nu nedreptățește.

Părintele Porfirie ne sfătuiește să îi iubim pe toți așa cum sunt ei, fără să ne creăm așteptări prea mari, pentru că ne vom răni singuri.

„Nu vă îngrijorați și nu încercați să tăiați ori să îndreptați neputințele altuia. Iubiți-l pe el cu toate neputințele lui. Domnul va avea grijă de el”.

Așa cum trebuie să ne predăm pe noi înșine și neputințele noastre lui Dumnezeu, tot așa se cuvine să facem și cu aproapele. Orice lucru neplăcut pe care îl observăm la ceilalți trebuie trecut cu vederea și lăsat în grija lui Dumnezeu.

Atâta timp cât noi înșine nu ne-am vindecat de patimi, nu se cuvine să criticăm sau să încercăm să corectăm comportamentul altora. Trebuie doar să ne rugăm pentru ei ca Dumnezeu să le lumineze mintea și calea.

Suferim și ne simțim răniți în relațiile cu semenii noștri pentru că noi înșine nu iubim. Dacă am iubi cu adevărat, am trece cu vederea toate neajunsurile celorlalți, și am avea multă bucurie și mângâiere de la Dumnezeu, Care caută cu dragoste spre cei smeriți și blânzi cu inima.

„În zilele noastre, oamenii au parte de multe neîmpliniri, pentru că ei caută dragostea de sine. E drept să nu te intereseze dacă te iubește ori nu cineva, însă trebuie să te străduiește să iubești tu însuți pe Hristos și pe oameni. Doar astfel se umple sufletul”.

Atâta vreme cât nu ne străduim să iubim pe toți oamenii, nu vom reuși să iubim nici pe Dumnezeu, Care locuiește în inima noastră.

_________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Urcuș Spre Înviere, Iubește pe fratele tău cu toate neputințele lui: https://www.urcusspreinviere.ro/961/iubeste-pe-fratele-tau-cu-toate-neputintele-lui/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *