Clicky

Ce săracă este lumea fără Dumnezeu, fără iubire! Și-a inventat și ea o zi pe care a numit-o „Ziua îndrăgostiților” – Părintele Dionisie

Mai există oare iubire adevărată printre oamenii de azi? Acest sentiment a devenit astăzi atât de „uzat” și denaturat, încât nu mai știm să facem diferența între dragostea pătimașă și egoistă, și dragostea duhovnicească pe care ne-a arătat-o Mântuitorul și pe care au popovăduit-o Sfinții Apostoli tuturor neamurilor după Înălțarea Domnului la cer.

Dragoste numim astăzi în mod incorect relațiile trupești, care nu au nimic de-a face cu dragostea autentică.

Părintele Dionisie de la Albac spune că lumea este atât de golită de sens și de adevăr, atât de săracă în iubire, încât și-a inventat o zi pe care a numit-o „Ziua îndrăgostiților”.

Or, noi toți suntem copiii lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este izvorul iubirii. Cum vom spune așadar că ducem lipsă de iubire?

Părintele Ioachim Parr spunea că noi suntem deja iubiți, și nu avem de ce să simțim nevoia de a inventa un alt tip de iubire, care produce răni sufletești și multă suferință, pentru că este izvorâtă din dorințe pătimașe și întreținută de plăceri trecătoare.

„Noi nu avem nevoie de o zi anume în care să ne spună cineva „te iubesc”, pentru că noi ne trezim în fiecare dimineață mângâiați de Dragoste.

Dacă nu crezi, ascultă-ți inima – vei auzi la fiecare bătaie: „te iubesc, te iubesc, te iubesc…” Este glasul lui Dumnezeu, Singurul care ne spune în fiecare zi „te iubesc”, în fiecare clipă, și nu obosește și nu se plictisește, și mai ales nu-L plictisim, orice am face. De ce? Pentru că El nu are dragoste, El este Dragoste”.

Iubirea adevărată nu este egoistă, ci una reciprocă, ce se dăruiește și se jertfește permanent celuilalt. Celălalt devine mult mai important decât propriul sine.

„Asta înseamnă că nu mai trăiești tu, ci celălalt trăiește în tine, și tu în el. Aceasta este iubirea, nu mai ai nevoie de zile, sărbători sau tradiții populare păgâne ca să spui „Te iubesc”, căci în iubire celălalt trăiește în tine”.

Cei mai mulți tineri confundă astăzi atracția trupească cu dragostea.„

„Luați aminte că iubirea nu-i totuna cu îndrăgosteala. Pe amorez nu-l interesează celălalt ca persoană, ci ale celuilalt – bunăoară părul, ochii, șoldurile, banii sau chiar și calitățile intelectuale, ca bunuri de consum, pe care vrea să și le achiziționeze, ca și un telefon nou”.

Această joacă „de-a iubirea” nu duce nicăieri și nu aduce nimic bun, ci numai suferință și necaz. Cei care practică o astfel de „dragoste” nu pot fi capabili să-și asume răspunderea unei relații serioase și să înțeleagă ce este dragostea adevărată.

„Nu vă amăgiți cu aceste zile surogat gen „Valentine’s Day”, zile mediatizate și create special pentru pervertirea ființei umane, de o întreagă societate de consum pusă-n slujba celui rău”.

Sfântul Apostol Pavel a prevestit că se va întâmpla acest lucru, în urmă cu 2000 de ani:

„Va fi vremea când învățătura cea sănătoasă nu o vor primi; ci după poftele lor își vor alege loruși învățători, gâdilindu-i la urechi; și de la adevăr auzul își vor întoarce, iar la basme se vor pleca” (Timotei, 4, 3-4).

Dacă vreți să fiți fericiți, învățați să iubiți, spune Părintele Dionisie.

„Iubirea adevărată nu vine și pleacă-ndată. Ea crește odată cu sufletul și cu ființa voastră, până pe Cruce, adică până la jertfă”.

Căsnicia nu este numai desfătare, ci este o cruce, adică o relație de iubire în care fiecare dintre soți trebuie să se jertfească pe sine pentru armonia familiei, să învețe să renunțe la orgoliu și la vicii, să sporească în virtuți.

„Măsura în care renunți la tine pentru celălalt este măsura în care-l iubești. Vă doresc din tot sufletul să învățați să vă jertfiți, ca să-nvățați să iubiți. Și atunci când veți iubi cu adevărat, nu mai există nici spațiu, nici timp sau zile anume, ci doar veșnica iubire – Dumnezeu în toate și în toți”.

De aceea relațiile dintre bărbat și femeie trebuie „legitimate” prin taina cununiei. Fără binecuvântarea lui Dumnezeu nici o relație nu poate rezista în timp, nici o familie nu poate rămâne în unire, în pace și înțelegere.

___________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Părintele Dionisie de la Albac, Scrisoare de Valentine’s Day: http://www.familiaortodoxa.ro/2013/02/12/scrisoare-de-valentines-day/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *