Clicky

Cel SMERIT Îl imită pe Hristos Însuși: nu se supără când este jignit, nu condamnă pe nimeni, nu țin minte răul

Smerenia este cea mai puternică armă pe care o avem împotriva ispitelor care ne vin de la oameni și de la diavoli. Smerenia nu înseamnă lașitate sau slăbiciune.

Dimpotrivă, ea arată un nivel duhovnicesc foarte înalt, o inimă iubitoare de Dumnezeu și de oameni. Este de altfel considerată cea mai mare virtute, întrucât se dobândește foarte greu.

Mântuitorul Însuși era smerit și blând, și la fel ne îndeamnă și pe noi să fim asemenea Lui. Dumnezeu privește spre cei smeriți și umiliți la inimă. Chiar și îngerii se minunează de cei smeriți, pentru că nu există virtute mai grea și mai mare decât smerenia.

Smerenia atrage în inima omului pe Duhul Sfânt, Care însuflețește întreaga sa ființă și-i dă o dulceață și o bucurie de nedescris. Ea ne mântuiește și fără alte nevoințe sau fapte bune, atât de bineplăcută este înaintea lui Dumnezeu.

Sfântul Paisie Aghioritul spunea că pe măsură ce se smerește cineva și-L slăvește pe Dumnezeu, harul dumnezeiesc se revarsă peste el.

Doar în sufletul celui care s-a văzut pe sine mai prejos decât toată zidirea, poate străluci lumina lui Hristos. Smerenia dă omului lacrimi aducătoare de mare mângâiere și dragoste dumnezeiască față de toți oamenii.

Cum putem cunoaște dacă avem smerenie, sau dacă mai degrabă suferim de mândrie? Sfinții Părinți ne spune că cei smeriți nu se supără niciodată, nu condamnă pe nimeni, nu se înalță deasupra semenilorNu sunt însetați de putere. Din contră, evită slava omenească.

Unii ca aceștia iartă pe toți care le greșesc, nu țin minte răul, sunt mereu binevoitori și blânzi. Nu urăsc pe nimeni, nu au antipatii, nu se simt deranjați de comportamentul neadecvat al semenilor lor.

Smerit este cel care, jignit fiind de cineva, nu își împuținează dragostea față de acelaCei care se întristează când sunt disprețuiți sau blamați de semenii lor arată vanitate, mândrie și orgoliu. Smerenia are puterea de a-l elibera pe om de iubirea de sine și de numeroasele ispite care decurg din ea.

Cel smerit nu este gelos, nu invidiază, nu caută laude sau faimă, nici poziții înalte. Dimpotrivă, trăiește „pe neobservate”, fără să caute să iasă în evidență.

Scopul nostru, în tot ceea ce facem, este să dobândim smerenia. Să ne considerăm mereu mai mici decât toți. Pe cel smerit nu-l poate răni nimeni și nimic, pentru că el nu poate să cadă mai jos decât este deja.

Să începem de la lucrurile mici, cotidiene. Să nu vorbim peste ceilalți, ci să ascultăm cu atenție ce ne spun. Să le acordăm celorlalți întâietate în toate, să renunțăm la opiniile noastre pentru a păstra pacea cu ceilalți. Să nu ne impunem părerea și voia cu orice preț.

Să avem un aspect simplu și modest

Când vrem să realizăm ceva, să nu ne punem toată nădejdea în propriile noastre idei sau puteri. Să ne smerim și să spunem: „Prin puterea lui Hristos, cu ajutorul lui Dumnezeu și rugăciunile părintelui meu duhovnic voi reuși”.

Să ne obișnuim să spunem mereu „iartă-mă”, și vom dobândi smerenia. Să luăm asupra noastră greșelile celorlalți, și ne va mângâia Dumnezeu.

Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dea capacitatea de a ne vedea propriile păcate, și de a nu observa păcatele altora.

___________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Pemptusia

Cautari:
    Tinctura de floare de pducel lecuete tensiunea ridicat |

6 comentarii

  1. Ff adev, dar Iisus a fost, este si va ramane doar 1. E bn sa l imitam dar esti luat d prost dk esti prea bun.

  2. De cate ori am spus sa nu ma mai supar cand cineva m a insultat sau a spus ceva urat de mine.nu reusesc niciodata.

  3. Doamne Iisuse Hristoase ajuta neputintei mele.

  4. DOAMNE Facă Se VOIA TA ! AMIN ! AMIN ! AMIN !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *