Rugăciune către Sfânta IULIANA, ocrotitoarea FAMILIEI, COPIILOR și ORFANILOR

Sfânta Iuliana din Lazarevo, prăznuită în Biserica Ortodoxă din Rusia pe data de 2 ianuarie, este considerată ocrotitoarea celor căsătoriți. A trăit în secolul al 16-lea, și reprezintă pentru soți, și mai ales pentru femei, chip de viețuire sfântă.

Sfânta Iuliana nu a fost nici muceniță, nici monahie, nici ctitor de mănăstiri sau vreo altă personalitate importantă în viața Bisericii, ci o femeie simplă, care a dus o viață jertfelnică în cadrul familiei, reușind astfel să se ridice la înălțimea celor mai mari sfinți.

Sfânta Iuliana din Lazarevo

Așa cum i-a descoperit Dumnezeu Sfântului Macarie, „nici fecioare, nici măritate, nici monah, nici mirean, ci hotărârea cea bună o caută Dumnezeu, primind-o pe ea ca pe însăși fapta bună”.

Dumnezeu a binecuvântat-o cu treisprezece copii, pe care i-a crescut în frică de Dumnezeu, arătând multă răbdare și smerenie în purtarea acestei cruci greleViața ei a fost scrisă chiar de unul dintre fiii ei.

Mulțimea copiilor și a grijilor nu au împiedicat-o de lucrarea virtuților, dimpotrivă, acestea au sporit lucrarea ei duhovnicească.

Pe lângă iubirea față de propriii copii, avea milă și de orfani și săraci, grijindu-se de ei cu mult devotament. Pentru aceasta a mai fost numită „Sfânta Iuliana cea Milostivă”.

Încă de mic copil a crescut într-o familie numeroasă. Însăși mama ei era milostivă, iubitoare de Dumnezeu și de săraci. Mutându-se ea la Domnul pe când Iuliana avea doar 6 ani, fata a fost crescută de bunica ei aceeași credință și virtute, apoi de mătușa ei, care la rândul ei avea 9 copii.

Încă din tinerețe a arătat multă credință, dragoste față de rugăciune, de post și de liniște, ghidându-și viața după poruncile Evangheliei. Înțelepciunea ei nu se datora învățăturii și cărților, ci ascultării cuvântului Domnului.

La 16 ani s-a căsătorit cu George Ossorguine, un bărbat nobil și virtuos, care a devenit mai târziu preot și arhimandrit într-o mănăstire din apropiere.

Deși locuia în casa socrilor și era însărcinată cu administrarea gospodăriei, nopțile le petrecea cosând haine pentru orfani și văduve, iar în toate diminețile și serile se ruga cu metanii.

Găsea timp pentru a se ocupa de toate cele necesare casei, cât și pentru slujirea aproapelui. Se purta cu blândețe cu slugile care nu își făceau treaba, împlinind ea însăși sarcinile lor.

Într-o noapte a fost atacată de diavoli, înfuriați de rugăciunile ei stăruitoare. Iar ea, alergând la ajutorul Sfântului Nicolae, acesta i s-a arătat aievea, promițându-i că-i va mereu fi ocrotitor.

Faptele bune pe care le săvârșea izvorau din dragoste, și nu din fățărnicie. Le tăinuia de ochii socrilor, iar după ce aceștia s-au dus la Domnul, a înmulțit și mai mult ajutorarea de săraci și orfani.

Ajungând la o vârstă înaintată, Iuliana a cerut voie soțului ei să se retragă la mănăstire. Însă el a rugat-o să rămână alături de el până la sfârșit, trăind ca frate și soră. Ascultând sfatul lui, Iuliana a rămas în sânul familiei, petrecând în rugăciune și înfrânare.

După ce a răposat soțul ei, doi ani a fost mare foamete. Sfânta Iuliana a făcut pâine din scoarță de plop și talpa gâștei, cu care i-a ajutat pe toți localnicii să reziste. Prin rugăciunile ei, această pâine era dulce și plăcută la gust.

Fiul ei povestește că atunci când groparii i-au dezgropat mormântul pentru a pune alături un alt copil al ei, din osemintele mamei lui a izvorât un mir frumos mirositor. Acest lucru l-a determinat să aștearnă viața ei în scris, spre folosul multora.

A fost canonizată de Biserica Rusă, oferind-o tuturor spre pildă de viețuire sfântă în familie. În cinstea ei s-a instituit și o sărbătoare națională „a milei”, care se păstrează și azi, pe data de 21 august.

Rugăciune către Sfânta Iuliana, ocrotitoarea celor căsătoriți

Sfântă Iuliana din Lazarevo, chivot al milosteniei și reazem al familiilor credincioase, plecând genunchii la rugăciune cădem către tine și te rugăm: vezi necazurile ce ne apasă, vezi furtuna care s-a ridicat asupra noastră.

Nu ne lăsa, sfântă a lui Dumnezeu. Vino în ajutorul nostru degrabă, așa cum și Sfântul Nicolae a venit în ajutorul tău când erai înconjurată de diavoli.

Nu pregeta, Sfântă, să arăți puterea pe care ți-a dat-o Dumnezeu pentru mângâierea celor neputincioși.

Vino, Sfântă Iuliana, vino și stai lângă inimile noastre apăsate de durere și de tulburare. Roagă-te să ne întărim în credință, să părăsim păcatele și să punem început bun mântuirii. Arată-te păzitoare a curăției și a iubirii celor căsătoriți, îndrumătoare a copiilor și a tinerilor.

Fii mângâietoare orfanilor și a celor întristați, și grabnică tămăduire a celor bolnavi, așa cum ai fost și celor care au primit de la tine ajutor minunat în rugăciunile lor.

Ai grijă de toți creștinii, de copii, de părinții lor, de toți monahii și monahiile, de toți preoții și ierarhii.

Roagă-te pentru noi, să nu fim înghițiți de duhul lumii acesteia, și să nu ne lepădăm credința cea dreaptă.

Ci să mergem pe calea sfințeniei, pe calea rugăciunii și a virtuților, ca, acoperiți de rugăciunile tale, să Îl slăvim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită, în vecii vecilor. Amin”.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Comornic, Acatiste și Canoane de Rugăciune, Editura Areopag, București, 2016, Rugăciune către Sfânta Iuliana, pp. 224-225

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.