Clicky

Iubiți pe fiecare așa cum e, în toată nebunia lui, pentru că toți avem niște păsărele ale noastre, dar ni le iertăm – Părintele Savatie

Trebuie să căutăm tot timpul ce e mai bun în celălalt. Să-i găsim mereu o scuză, o justificare pentru comportamentul lui nepotrivit, o îndreptățire pentru atitudinea lui deplasată.

Poate în copilărie a suferit niște traume, poate suferă de o anumită neputință fizică sau spirituală, poate are anumite neajunsuri, sau pur și simplu are un necaz despre care nu vorbește.

Niciodată nu vom putea ști ce se ascunde în sufletul omului, de aceea nu este corect să judecăm lesne. Singurul Care cunoaște inimile și toate ascunzișurile lor este Dumnezeu.

Iar dacă Dumnezeu trece cu vederea și nu pedepsește imediat pentru păcat, ci așteaptă întoarcerea păcătosului și îi dă răgaz de îndreptare, cu atât mai mult noi trebuie să trecem cu vederea greșelile și neputințele semenilor noștri.

„Nu mai vedeți răul, iertați! Cine știe ce are omul pe suflet, ce trecut are, ce stare de sănătate! E mai morocănos pentru că așa-i el. Să iubim pe fiecare în toată nebunia lui, pentru că fiecare avem niște păsărele ale noastre, dar ni le iertăm. Și pe celălalt trebuie să-l ierți”, spune Părintele Savatie Baștovoi.

Dacă Dumnezeu este lesne-iertător și îndelung-răbdător, cu atât mai mult noi trebuie să fim blânzi și îngăduitori cu toți, căutând tot timpul să spunem o vorbă bună pentru cineva, să dăm un sfat bun, să potolim mânia cu blândețea, să întoarcem răul cu bine, să închidem ochii la păcatele altora și să le vedem pe ale noastre.

Să-i acceptăm pe toți cu „fixurile” lor, și așa ne vom face și noi acceptați și iubiți de toți, dar mai ales de Dumnezeu. Să fim iubitori de oameni și prieteni ai tuturor. Să nu căutăm dreptatea noastră, ci să acoperim cu mantia dragostei noastre răutățile celorlalți.

„De ce pe tine te accepți așa cum ești, dar pe celălalt vrei să-l faci ca la carte, că așa scrie în Evanghelie, că așa scrie la Sfinții Părinți? Vezi-l și pe el în toată complexitatea lui, în toate nebuniile lui, pentru că Dumnezeu și pe el l-a chemat la botez, i-a dat o grămadă de daruri, și nu știi tu cum îl judecă Dumnezeu”.

Noi vedem doar exteriorul și defectele pe care ei le afișează, însă nu știm ce se află în sufletul lor, ce daruri se ascund. De aceea trebuie să ne străduim să căutăm doar calitățile unui om, să nu ne formăm o părere rea despre el analizându-i defectele.

Părintele Savatie mai spune că se poate întâmpla ca unii oameni să aibă la vedere tot felul de apucături ciudate, dar în spatele lor să se ascundă daruri pe care Dumnezeu vrea să le tăinuiască.

„Pentru că dacă le-ar da pe față doar darurile, omul s-ar mândri și ar distruge totul. Atunci când Dumnezeu dă daruri, mai dă și câte un beteșug, și câte o ciudățenie”.

___________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Apărătorul Ortodox, Să iubim pe fiecare în toată nebunia lui, pentru că fiecare avem niște păsărele ale noastre, dar ni le iertăm: https://www.aparatorul.md/sa-iubim-pe-fiecare-in-toata-nebunia-lui-pentru-ca-fiecare-avem-niste-pasarele-ale-noastre-dar-ni-le-iertam/

5 comentarii

  1. fiecare iarta cat poate dar uneori iertam si spunem “la revedere” anumitor persoane. pt ca pacea si linistea sunt si ele importante in viata unui om.

  2. cand simti ca nu te potrivesti cu cineva – tragi linie si calculezi iar rezultatul stii ce sa faci cu el. decat sa isi faca reciproc viata un iad -mai bn o ia fiecare pe drumul sau frumusel

  3. treci multe cu vederea cand esti bn cu nervii, dar cand tie iti lipseste ceva nu ti mai trebuie inca unul la fel lg tn

  4. Trebui sa iertam,dar iertarea nu inseamna sa mai comunici cu acel om daca nu se mai poate !

  5. Pentru ochiul superficial, fiecare om are tainite ascunse…De aceea este bine sa nu judecam intrucat noi nu avem acest drept, pe pamant suntem doar martori… Parintele Savatie are perfecta dreptate, nu cunostem motivul comportamentului uman…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *