„Dacă încerci cu orice chip să convingi pe celălalt că tu ai dreptate, niciodată nu te izbăvi de mândrie” – Părintele Savatie Baștovoi

Mândria este cea mai cumplită dintre toate patimile, pentru că ea este adânc înrădăcinată în ființa omului. Cei care vor să se vindece trebuie să știe cum să lupte împotriva ei.

Lupta se începe de la lucruri mici, câștigând în fiecare zi câte o mică biruință. Scopul este dobândirea smereniei – virtutea care se opune mândriei.

Părintele Savatie Baștovoi

Smerenia nu se câștigă prin gesturi exterioare pioase, dar goale de adevăr, ci prin tăierea voii. Părintele Savatie Baștovoi ne oferă câteva sfaturi concrete prin care putem încerca să practicăm smerenia în viața de zi cu zi.

„Oprește-te de la a vorbi de rău, de la a contrazice pe cineva. De aici se începe lupta. Azi un pic, mâine un pic, pentru că degeaba pleci capul, degeaba faci alte lucruri, dacă în toate îți faci voia”.

Abținerea de a la contrazice pe cineva care are sau nu dreptate este cel mai greu lucru pentru cel care are un nivel ridicat de mândrie. De aici trebuie să începem să lucrăm tăierea voii noastre. Să învățăm ascultarea, supunerea și neîndreptățirea noastră.

Puțin câte puțin, smerenia va pătrunde adânc în firea noastră.

„Dacă încerci cu orice chip să convingi pe celălalt că tu ai dreptate, niciodată nu te izbăvi de mândrie”.

Să pornim de la înfrânarea limbii și așa vom reuși să ne înfrânăm și de la alte gesturi mai mari care vădesc mândria noastră. Când ne vine să ripostăm și să ne impunem cu orice preț părerea, să ne punem strajă gurii și să tăcem.

În clipa în care vom lăsa de la noi, se va așeza pacea în sufletul nostru.

„Cine se va înfrâna pe sine în vorbă cu aproapele său, nu se va înălța asupra lui, nu va ține să-l contrazică, nu va ține să-l convingă de nu știu care lucruri, nu va ține să iasă întotdeauna pe a lui, că el are ideea ce mai dreaptă, cea mai bună”.

Iată de unde trebuie să începem în lupta cu mândria.

___________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Doxologia, Cum putem lupta cu păcatul mândriei? https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/cum-putem-lupta-cu-pacatul-mandriei

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.