„Ca să avem totdeauna PACE în suflet, trebuie să ne lăsăm în grija Domnului” – Părintele Ambrozie

Starea de pace este starea normală în care trebuie să trăiască orice creștin adevărat. Pe aceasta trebuie să o căutăm cu orice preț și prin multă osteneală să o păstrăm.

Această pace nu este din această lume, ci un dar de sus pe care Dumnezeu îl dă celor care se străduiesc să viețuiască în smerenie și ascultare față de poruncile Lui.

„Pacea Mea o dau vouă, nu precum dau oamenii”, ne spune Mântuitorul (Ioan 14, 27). Această stare de liniște și bucurie duhovnicească apare ca urmare a prezenței Duhului Sfânt în suflet.

Ne pierdem pacea ori de câte ori judecăm pe semenii noștri, cu gândul sau cu cuvântul, ori de câte ori ne înălțăm cu mintea deasupra celorlalți și ne arătăm mândri și orgolioși, ori de câte ori rănim sau supărăm pe cineva, când ne trufim, ne mâniem, invidiem, ne purtăm cu răutate.

Pacea se poate pierde chiar și pentru un singur gest nepotrivit, pentru o singură privire urâtă împotriva cuiva.

Duhul Sfânt ne părăsește ori de câte ori alegem să urmăm lucrurile întunericului, și astfel ne pierdem pacea lăuntrică.

Sfinții Părinți ne spun că putem avea mereu odihnă sufletească dacă ne predăm pur și simplu voii lui Dumnezeu și alungăm de la noi toate duhurile de răzvrătire, de îndreptățire, de întristare, de îngrijorare, de mâniere, de supărare și așa mai departe.

„Ca să avem totdeauna pace în suflet trebuie să ne lăsăm în grija Domnului, pentru ca El să trăiască în noi și noi în El. Atunci când vom trăi după voia lui Dumnezeu, și nu după a noastră, toate se vor așeza la locul lor, iar sufletul va avea pace, liniștindu-se”.

Noi trebuie să înțelegem că viața noastră poate fi orânduită cel mai bine de Dumnezeu. Dacă în tot ceea ce facem Îl „consultăm” pe Dumnezeu și-I cerem sfatul – prin duhovnic, atunci viața noastră se simplifică foarte mult și toate se fac senine și bune.

Trebuie să fim convinși că din momentul în care I-am încredințat lui Dumnezeu soarta noastră, El ne va călăuzi pe calea cea mai bună și mai scurtă care duce la Viață și la Împărăția cerurilor.

Nimic nu poate aduce mai multă liniște în suflet decât supunerea față de planul lui Dumnezeu, Care voiește mântuirea și nu pierderea noastră.

Pentru a avea mereu pace în suflet, chiar și în situațiile dificile, trebuie să ne hotărâm să nu ne mai tulburăm de nimic și să nu ne mai supărăm pe aproapele.

Dacă vom așeza în mintea și în inima noastră câte un gând bun pentru fiecare, mai ales pentru cei care se poartă urât cu noi, atunci în sufletul nostru se va face rai.

Iar când întâmpinăm necazuri, să nu ne tulburăm, nici să ne răzvrătim împotriva lui Dumnezeu, ci să facem precum ne îndeamnă Părintele Ambrozie:

„Tot ce ți se va întâmpla, vei primi cu mulțumire, fără a crâcni, considerând greutățile ca plată pentru păcatele săvârșite”.

_________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Doxologia, Cum îți poți păstra pacea sufletească? https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/cum-iti-poti-pastra-pacea-sufleteasca

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.