Doamne, Te rog să mă scapi de SUPĂRARE – o pildă din care putem învăța toți

Sfinții Părinți spun că cel smerit nici nu se supără, nici nu supără pe nimeni. Desele supărări sunt semne ale egoismului sau ale mândriei.

Arhiepiscopul Ioan Sahovski spune că cel care are un egoism activ provoacă supărare celor din jurul lui, iar cel care are un egoism pasiv se supără el însuși, având un caracter supărăcios în general.

Sfântul Paisie cel Mare s-a rugat o dată lui Dumnezeu să îl scape de mânie. Iar Dumnezeu i-a spus că dacă vrea să se elibereze de această patimă, trebuie să nu își mai dorească nimic și să nu  judece pe nimeni.

De cele mai multe ori ne supărăm, ne mâniem sau ne tulburăm pentru că ne dorim ceva cu ardoare, iar lucrurile nu se întâmplă după voia noastră. Alte ori avem așteptări foarte mari de la cei din jurul nostru, iar ei ne dezamăgesc.

Pentru a evita supărările, trebuie să le lăsăm pe toate în voia lui Dumnezeu și să fim mulțumitori cu situația în care ne aflăm.

Pacea sufletului se păstrează prin nejudecarea aproapelui, prin cugetarea smerită și prin controlul impulsurilor negative.

Ne vom vindeca de supărare atunci când vom înțelege că stă în puterea noastră să alegem pacea sau tulburarea în relațiile noastre cu semenii sau cu noi înșine.

 

 

Un călugăr cu un caracter irascibil se supăra adesea, aproape din orice. Cunoscându-și această slăbiciune, se ruga lui Dumnezeu să îl scape de supărare. Cu toate acestea, după ce se ridica de la rugăciune, se pornea spre mânie și se supăra pe unul din frați.

Supărat foarte tare pentru aceste ieșiri, a îndrăznit să-I spună lu Dumnezeu:

„Doamne, nu Te-am rugat eu să mă scapi de supărare? De ce mă lași să mă cert cu frații așa des?”

Iar Dumnezeu i-a răspuns:

„Cum vrei tu să exersezi refuzul supărării fără materie primă? Nu Mi-ai spus tu să te scap de supărare? De aceea îți trimit mereu pe cineva, ca să ai ocazie să nu te superi chiar dacă îți dă motiv. Tu poți să înveți să înoți într-un bazin fără apă? Tot așa este și cu răspunsul Meu la rugăciunile tale. Numai tu ești stăpân pe reacțiile tale”.

În urma acestui răspuns, călugărul acela s-a luminat la minte și a înțeles că supărarea este o stare controlabilă. De atunci zicea mereu: „Mă supăr doar când vreau eu”. Și așa s-a izbăvit de supărare.

______________________________________________________________________________________________________

Surse: 

1. Creștin Ortodox, Psihologia supararii: https://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/supararea-139320.html

2. Pilde creștine, Mă supăr doar când vreau eu: https://doarortodox.ro/pilde-crestin-ortodoxe/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Cât adevăr ,așa se întâmplă …..

  2. Deci e nevoie de multa truda! fiindca a te supara,a te minia sigur ieste omeneste!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.