MILOSTENIA nu înseamnă să dăm din BUZUNAR, ci din SUFLET

Se spune că Dumnezeu nu caută la fața omului, ci la inima lui. De aceea gesturile noastre exterioare nu au atâta valoare cât are ceea ce este în suflet.

Mântuitorul ne-a povățuit ca rugăciunea să o facem în taina inimii, la fel și faptele noastre cele bune să le facem în ascuns, pentru a fi văzuți de Dumnezeu și răsplătiți de El, iar nu de oameni.

Milostenia este o stare, care pornește din lăuntrul inimii, și nu un gest calculat al unui contabil care cântărește fiecare bănuț pe care îl dă. Cel bun și îndurat caută să ajute în diferite chipuri, făcându-se de folos celor din jur prin ceea ce este și poate face el.

Nu doar bogații pot și trebuie să facă milostenie, ci cu toții suntem chemați spre a ne ajuta unii pe alții.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că „pentru a face milostenie nu avem nevoie de bani, ci de bunăvoință. Iar când ne lipsește bunăvoința, nu ne ajută cu nimic faptul că suntem bogați”.

„Porunca milosteniei nu a fost dată numai pentru cei bogați, ci și pentru cei care au puțin, ba chiar și pentru cei care abia reușesc să-și câștige pâinea cea de toate zilele”.

Mântuitorul ne-o dă ca exemplu pe văduva aceea care a pus doi bani în vistieria templului, aceasta fiind toată averea ei (Marcu 12, 42). Vrednică de pomenit este fapta ei pentru că a dat tot ce a avut fără să-i pară rău.

„Valoarea milosteniei nu depinde de cât dăm, ci de gândul cu care dăm”. Dacă gestul nostru de dărnicie este însoțit de empatie pentru lipsa și durerea celuilalt, înseamnă că el și-a îndeplinit scopul.

Nu trebuie să ne limităm doar la bani atunci când intenționăm să facem milostenie. Mântuitorul ne-a arătat care sunt faptele prin care ne putem arăta dragostea și mila creștină: hrănirea celor flămânzi, îmbrăcarea celor goi, vizitarea celor bolnavi și celor întemnițați, primirea de străini.

Milostenie este orice faptă sau sfat bun pe care îl facem cu toată inima, din iubire de Dumnezeu și de oameni. Milostenia duhovnicească este mai mare decât milostenia materială. Ea înseamnă sfătuirea cea bună, compătimirea celor aflați în necazuri, dăruirea unei cărți duhovnicești, rugăciunea făcută pentru cineva care are nevoie, purtarea plină de bunătate față de cei răi, ferirea cuiva de o primejdie, și ala mai departe. 

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că dacă nu avem nici măcar un bănuț pe care să-l dăm celor săraci, să oferim măcar un pahar cu apă rece. Și aceasta este milostenie.

___________________________________________________________________________________________________________

„Într-o şcoală de la ţară, la ora de religie, un copil l-a întrebat pe preot, care le vorbea despre milă ca despre prima virtute pe care trebuie să o avem neapărat ca să ne mântuim:

– Părinte, dar eu, care sunt sărac şi nu am ce dărui, cum să… fac eu milostenie? Dacă aş avea şi eu mai mulţi bani, aş da cu dragă inimă, dar aşa…

– Fiule, nu asta înseamnă milă. Uite, de exemplu, ieri dimineaţă, plecând cu treburi, am văzut-o peste drum pe mama ta, ieşind din curte şi ajutând până acasă o bătrână, ce se ostenea cu o legătură de lemne. Mai târziu, am zărit-o iarăşi îndrumând un călător ce se rătăcise şi, chiar dacă nu l-a putut ospăta, un sfat bun şi o cană cu apă rece s-au găsit şi pentru el. Când vecina de alături a plecat în târg cu treburi, i-a lăsat în grijă copilul cel mic. Spre seară, când doi săteni se certau în drum, a ieşit şi, cu vorbe frumoase, i-a împăcat.

Vezi tu, acum, ce este mila? Chiar dacă nu ai bani să dai şi celorlalţi, nimic nu te împiedică să-i ajuţi cu atât cât poţiNu trebuie să dai din buzunar, ci din suflet”.

___________________________________________________________________________________________________________

1. Doar Ortodox, Pilde creștin-ortodoxe, Milostenia: https://doarortodox.ro/pilde-crestin-ortodoxe/

2. Sfantul Ioan Gura de Aur, Milostenia: https://www.ioanguradeaur.ro/736/milostenia/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *