Nu este bine să cerem ORICE de la Dumnezeu, căci nu toate ne sunt de folos – pilda pietrarului milostiv care s-a îmbogățit

Când apostolii L-au întrebat pe Mântuitorul cum să se roage, El le-a dat rugăciunea domnească „Tatăl nostru”.

În această rugăciune sunt cuprinse cele mai importante cereri: împlinirea voii lui Dumnezeu în viața noastră, primirea celor care sunt de folos vieții pământești și veșnice (pâinea cea spre ființă), iertarea păcatelor și izbăvirea de ispite.

Acest lucru ne arată că rugăciunile noastre trebuie să aibă ca scop îmbogățirea noastră pe acest pământ sau alte lucruri care ne pot abate de la calea cea bună. În rugăciune nu trebuie să cerem lucruri care nu sunt de folos, ci doar cele de trebuință pentru mântuirea noastră.

Dar noi nu știm să ne rugăm, după cum spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola sa către romani (Romani 8, 26). De aceea de multe ori înălțăm rugi a căror împlinire ne-ar putea vătăma mai mult decât ajuta.

Sfântul Daniil Pustnicul ne arată acest lucru într-o istorioară pe care a povestit-o el însuși unui ucenic de-al său.

Niciodată nu trebuie să insistăm într-o anumită dorință, sau să cerem ceva cu dinadinsul, ci se cuvine să adăugăm întotdeauna la cererea noastră: „Doamne, fie nu precum voiesc eu, ci precum voiești Tu”.

Se spune că un pietrar pe nume Evloghie muncea din greu cioplind în piatră, iar ceea ce câștiga împărțea în două: o parte o dădea săracilor, iar cealaltă parte o păstra pentru el.

Atât de milostiv era încât ușile casei sale erau tot timpul deschise străinilor.

Odată, trecând prin acel ținut Sfântul Daniil pustnicul, Evloghie l-a chemat în casa lui. Cunoscând faptele bune pe care pietrarul le săvârșea, după ce s-a întors în pustie, Sfântul Daniil a început a se ruga lui Dumnezeu să-i înmulțească averea aceluia, ca astfel să poată săvârși și mai multe binefaceri.

– „Doamne, am văzut cât de milostiv este pietrarul Evloghie, că își împarte puținul său câștig cu străinii. Te rog să faci ca Evloghie să se îmbogățească, pentru că așa va ajuta și mai mulți oameni”.

Dumnezeu asculta întotdeauna rugăciunile dreptului Său, însă de data aceasta l-a întrebat:

– „Pentru ce, părinte Daniile, ceri un lucru ca acesta? Evloghie îmi este plăcut așa cum se află, și nu este bine pentru ca el să se îmbogățească”.

Dar Sfântul Daniil insista, neștiind ce cere: „Doamne, Te rog să-mi împlinești această dorință, căci cred că Evloghie va ajuta pe foarte multă lume”.

Iar Domnul i-a zis: „Te pui tu chezaș pentru el?” Și Sfântul Daniil a răspuns hotărât: „Da, Doamne”.

A doua zi, pe când căuta piatră pentru lucru, a găsit în pământ ascuns un burduf cu galbeni. Dar comoara acesta mai mult l-a înrăutățit. Căci în loc să facă mai multă milostenie, așa cum credea Sfântul Daniil, Evloghie a dispărut cu bani cu tot.

Aflând despre aceasta, toți s-au întristat, căci nu mai era nimeni care să-i găzduiască pe străini. S-a mâhnit și Sfântul Daniil pentru că n-a ascultat de Dumnezeu.

Într-o noapte, Domnul i-a apărut în vis în chipul unui copil și i-a zis:

– „Vezi ce s-a întâmplat? Unde este acum Evloghie al Meu, și cine îi mai ajută pe străini?”

Iar sfântul Daniil a zis către Domnul:

– Doamne, Tu le știi pe toate dinainte și trebuia să Te ascult. Ce pot să fac pentru a-mi ispăși vina?”

Iar Domnul a zis către dânsul:

„Dacă te-ai pus chezaș pentru el, du-te acum și-l adu, căci el se află în Alexandria”.

Când l-a aflat, a văzut că Evloghie nu mai era un simplu pietrar milostiv, ci locuia într-o casă mare, păzită de slujitori înarmați.

Văzându-l pe călugăr că striga către el, Evloghie a poruncit să fie bătut cu bețe. Răbdând bătăi și batjocoriri și așteptând la poarta casei sale săptămâni de-a lungul, fără să fie luat în seamă, în cele din urmă, Dumnezeu S-a milostivit văzând răbdarea dreptului.

Întâmplându-se ca Evloghie să se certe cu un mare dregător, care l-a dat în judecată, s-a hotărât de către împărat, care era neam cu acela, să i se taie capul.

Reușind prin multe osteneli să fugă din Alexandria, s-a întors în satul său. Și mergând la casa sa, a dezbrăcat hainele scumpe și s-a apucat din nou de lucrul său de mai dinainte.

Cerându-și iertare pentru bătăile primite, Evloghie a fost iertat de Sfântul Daniil.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. da a este o pilda care ne invata sa facem milostenie si sa nu cerem mai mult pt ca atunci cind ajungi bogat ai uitat de unde ai plecat ca banul este ochiul dracului

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.