„Nu te întrista dacă ceva nu se face după dorința ta, pentru că nu toate dorințele tale sunt bune și nu toată împlinirea lor este cu folos” – Sfântul Dimitrie al Rostovului

Majoritatea dintre noi avem o gândire logică, omenească și nu putem vedea dincolo de aparență. Oamenii înduhovniciți au această capacitatea de a desluși sensuri profunde ale unor evenimente din viața noastră, oferindu-le un înțeles spiritual.

Ne tulburăm, ne întristăm sau ne deznădăjduim dacă ceva nu merge după placul nostru, fără să știm că toate se întâmplă cu un motiv. De multe ori ne facem planuri și nu se îndeplinesc, pentru că nu ne sunt de folos.

Sfântul Dimitrie al Rostovului

Iată ce spune Sfântul Dimitrie al Rostovului:

„Nu te întrista dacă ceva din ceea ce se săvârșește în lume nu se face după dorința ta. E cu neputință ca toate să se săvârșească după gândul tău și după cum voiești, căci nu toate dorințele tale sunt bune și nu toată împlinirea lor este cu folos”.

Dacă înainte de a face ceva L-am „întreba” pe Dumnezeu, fie prin rugăciune, fie prin duhovnic, am evita multe decizii greșite.

„S-a împlinit ceva după dorirea și voia ta – bine; nu s-a împlinit – lasă-l voii lui Dumnezeu. De s-a împlinit vreun lucru așa după cum tu însuți l-ai dorit, fii mulțumitor; dacă nu s-a făcut așa, nu te mâhni, căci nimic nu este veșnic aici și orișice lucru este pentru scurtă vreme în această lume”.

Cel mai important lucru este să păstrăm o relație vie cu Dumnezeu prin rugăciune, pentru a afla tot timpul voia Lui în tot ceea ce facem. Așa ne vom putea izbăvi de eșecuri și dezamăgiri, păstrând tot timpul pacea în suflet.

„O singură grijă să ai, să nu fii străin de Dumnezeu și de harul Său preasfânt. Nu râvni foarte ca toate dorințele tale totdeauna să se împlinească și pururi să fie după voia ta – acest lucru nu este în puterea omului, ci întru aceea a lui Dumnezeu”.

Domnul a zis prin Proorocul Isaia: „Gândurile Mele nu sunt ca gândurile voastre, și căile Mele ca ale voastre. Și cât de departe sunt cerurile de la pământ, așa de departe sunt căile Mele de căile voastre și cugetele Mele de cugetele voastre”. (Isaia 55, 8-9)

Nimeni nu poate cunoaște dumnezeieștile gânduri, spune Sfântul Dimitrie al Rostovului.

„Iată de ce nu se cade să te mâhnești pentru dorințele neîmplinite, și se cuvinte ca toate să le lași în seama Domnului. „Aruncă spre domnul grija ta și El te va hrăni; nu va da în veac clătinare dreptului” (Ps. 54, 25).

Nimic nu poate liniști sufletul nerăbdător ca încredințarea lucrurilor în seama lui Dumnezeu. Când ne rugăm să se facă voia Sa cea sfântă, toate dorințele pătimașe se potolesc și ne aflăm odihna sufletului.

„Cu mult mai bine este ca întru liniște și răbdare să te rogi lui Dumnezeu, lăsându-le pe toate în voia Lui. Nu cere împlinirea grabnică a dorințelor tale – nu oricare dorință este bună. Poți afla care din dorințele tale sunt după voința Domnului prin așteptare îndelungată și prin rugăciune sârguincioasă”.

Trebuie să fim pe deplin încredințați că dacă este după voia Lui, ni se vor da degrabă cele cerute, însă dacă nu va fi după voia Lui, Dumnezeu va împiedica împlinirea dorințelor, tocmai spre folosul nostru, „făcând aceasta cu iconomia întru care El binevoiește”.

Iar noi, ca niște creștini adevărați, să le primim pe toate cu mulțumire și smerenie, fie că ne dă, fie că nu.

„Iată de ce, Atotvăzătorul Dumnezeu, miluind și cruțând făptura Sa și cruțând făptura Sa și îngrijindu-se de folosul fiecăruia, nu îți dă totdeauna după voia ta, ci cel mai adesea împotrivă, spre călăuzirea ta, ca tu, înnoindu-ți cunoștința slăbiciunii tale, să nu fii împuținat cu sufletul, ci smerit, plin de răbdare și umilință”.

Prin neîmplinirea voii noastre, Dumnezeu voiește să ne învețe răbdarea, ascultarea și smerenia.

„Domnul, ca un adevărat Tămăduitor, spre a vindeca sufletul nostru, adesea rânduiește și plinește împotriva dorințelor noastre, cufundându-ne astfel în mâhnire, pentru ca noi să căutăm mângâierea cea nemuritoare și veșnică întru El”.

Căci, spune Sfântul Dimitrie, ce câștig am avea dacă ni s-ar împlini toate dorințele, iar noi am mânia necontenit pe Dumnezeu?

„Ce dobândești de ți s-ar împlini toate dorințele tale, iar tu însuți ai rămâne cu totul înstrăinat de harul lui Dumnezeu? Cu adevărat nimic!”

_____________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Acvila30, Sfântul Dimitrie al Rostovului despre Împlinirea Dorințelor: http://acvila30.ro/sfantul-dimitrie-al-rostovului-despre-implinirea-dorintelor/#more-104182

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.